Geen duidelijkheid over nabetaling

Gesprekken Tönnies en Tican lopen vertraging op

15 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De fusie tussen Danish Crown en Tican ketste begin november onverwacht af, terwijl de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevonden. De plannen waren nog niet afgeblazen of Tican maakte al bekend met Tönnies in zee te willen gaan, maar nu blijken ook deze onderhandelingen moeizaam te verlopen.

Terwijl de bij Danish Crown aangesloten varkenshouders in november te horen kregen dat de uitbetaling over 2015 fors hoger uitvalt, tasten de Tican-varkenshouders nog altijd in het duister over zowel de uitbetalingen, als de fusieplannen die het bedrijf heeft met Tönnies.

Verschillende technische en juridische details moeten nog worden uitgewerkt

De reden hiervoor is dat de gesprekken tussen beide slachterijen moeizaam verlopen en langer duren dan gedacht, zo verklaarde Niels Jørgen Henriksen, voorzitter van de raad van bestuur van de Deense slachterij. Henriksen zegt echter dat er geen reden tot zorg is omdat ‘tijdens de onderhandelingen al verschillende overeenkomsten zijn gesloten. Dat de gesprekken langer duren, komt omdat het uitwerken van verschillende technische en juridische aspecten meer tijd kost dan verwacht. Ook hebben we enkele voorwaarden aan moeten passen vanwege wetgeving in verschillende landen waar zowel Tican, als Tönnies actief is.’

Tican maakte 2 november bekend dat Tönnies interesse had om het bedrijf over te nemen. Aan het begin van november sprak Henriksen de verwachting uit dat de aandeelhouders van Tican begin december geïnformeerd konden worden over de details van de overname. Omdat beide slachterijen het nog niet eens zijn over alle onderwerpen, is de overname nog niet definitief.

De Tican-directeur zegt dat het langere traject normaal is en geen reden voor zorgen is. ‘Er is geen onvrede tussen Tican en Tönnies. De onderhandelingen kosten gewoon wat meer tijd.’ Henriksen verwacht dat er voor de kerstdagen een voorlopig akkoord op tafel ligt.

Hoewel Henriksen zegt dat het langere traject geen reden tot zorg is, beginnen de leveranciers van Tican wel ongeduldig te worden. De varkenshouders waren bij het sluiten van de kaderovereenkomst begin november een nabetaling in het vooruitzicht gesteld die vergelijkbaar was met die van Danish Crown. Varkenshouders rekenden erop dat de uitbetaling 1,20 kroon, of 0,16 euro, hoger uit ging vallen dan voorheen. Landbrugs Avisen meldt dat de uitbetaling een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen tussen Tican en Tönnies. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden