Sector versnelt groei

Russisch varkensvlees gaat concurrentie aan met EU

5 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Rusland sloot in 2014 de grens voor varkensvlees uit de Europese Unie en in augustus van dat jaar werd ook de import uit de VS en Canada aan banden gelegd. De binnenlandse sector kreeg hierdoor een enorme impuls en het land vergroot hiermee ook de grip op de wereldmarkt, schrijft Bloomberg.

Rusland importeerde in 2013 nog 868.000 ton varkensvlees, waarmee het land, afgezien van Japan, de grootste importeur ter wereld was. Nog geen drie jaar later produceren Russische varkenshouders zoveel vlees dat een deel hiervan in het buitenland kan worden afgezet.

Om de snelle transitie van importeur naar exporteur te kunnen maken, is de sector de afgelopen jaren sterk gegroeid. De binnenlandse productie is in vier jaar tijd met 26 procent gestegen en groeit in 2016 uit tot 2,56 miljoen ton. Alleen in de jaren ’80 van de vorige eeuw produceerde Rusland meer varkensvlees. Door de snelle productiegroei, is de import, sinds de piek in 2012, met meer dan 80 procent gedaald.

Bij de sterke groei heeft de sector een flinke steun in de rug gekregen van de Russische overheid, die zich steeds meer begon te storen aan de grote afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel. Ook strategisch vormde dit een nadeel, want de relatie tussen Rusland en het westen is de laatste jaren aanzienlijk verslechterd.

Het was beschamend dat Rusland zoveel varkensvlees importeerde

Yuri Kovalev, voorzitter van de Russische varkensbond, verklaarde tijdens een conferentie in Moskou dat het voor de varkenssector en het land in economische zin beschamend was dat Rusland zoveel varkensvlees importeerde. ‘Deze situatie is nu drastisch veranderd’, gaf Kovalev aan. Rusland heeft de steun aan de agrarische sectoren flink opgeschroefd nadat de voedselimport uit de EU, de VS, Canada aan banden is gelegd.’

Met de steun die Rusland aan de agrarische sector verwacht Poetin dat het land in 2020 volledig zelfvoorzienend kan zijn in de varkensvleesproductie en dat Rusland kan werken aan een rol als marktleider op de wereldmarkt. Hoewel dit een ambitieus doel is, is het niet onhaalbaar. De verwachting is dat in 2016 2,78 miljoen ton varkensvlees wordt geproduceerd, wat een stijging van 5,7 procent is ten opzichte van 2015. De import daalt van 300.000 ton in 2015, naar 200.000 ton in 2016.

Vladimir Labinov, binnen het ministerie van Landbouw verantwoordelijk voor de veehouderij, verwacht dat Rusland binnen twee jaar voldoende varkensvlees produceert om de binnenlandse vraag volledig te kunnen invullen. Hierdoor is inzetten op export volgens Labinov ook de logische volgende stap.

Om een serieuze concurrent van de EU te worden op de wereldmarkt, moet Rusland echter nog wel enkele hordes nemen. De belangrijkste is Afrikaanse varkenspest, waar het land nog altijd mee kampt. Wil Rusland de export vergroten, dan moeten afnemers ervan worden overtuigd dat de ziekte geen risico meer vormt.

De komende jaren vormt Rusland nog geen bedreiging voor de Europese, Amerikaanse en Canadese vleesexporteurs. Het USDA verwacht dat de Russische varkensvleesexport van 2014 tot 2020 weliswaar met 2.400 procent stijgt, maar de export heeft dan een volume van slechts 10.000 ton. De uitvoer van slachtbijproducten verdubbelt naar 30.000 ton.

0,63

euro

is de kostprijs van een kilo varkensvlees in Rusland

Wat de kansen van Rusland in het buitenland vergroot is de beschikbaarheid van goedkoop graan en de devaluatie van de roebel. Volgens Maxin Basov, directeur van RusAgro, de tweede varkensvleesproducent van het land, is de kostprijs van een kilo varkensvlees hierdoor gedaald naar 50 roebel, of 63 eurocent.

Ook Russische autoriteiten zetten steeds meer in op de export. Rosselkhoznadzor, de veterinaire waakhond, nodigt delegaties uit van voornamelijk Chinese inspecteurs die de veiligheid van toekomstige import evalueren. Eén van de geïnspecteerde bedrijven is OOO Agro-Belogorye, de vierde varkensvleesproducent van Rusland. De directeur van het bedrijf heeft aangegeven mogelijk in 2017 al toegang te krijgen tot de Chinese markt. ‘Het is zonde om geen varkensvlees te exporteren, zeker als we grenzen aan één van de grootste markten voor varkensvlees.’ Om te profiteren van de kansen die Azië biedt, gaat het bedrijf een nieuw vestiging bouwen in het oosten van Rusland die begin 2019 operationeel moet zijn.

De snel groeiende zelfvoorzieningsgraad heeft echter niet alleen gevolgen voor de Russische economie, maar is ook te merken op de wereldmarkt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw draagt de snel stijgende Russische productie en de dalende import bij aan de dalende prijzen op de wereldmarkt. De varkenstermijncontracten die op de beurs van Chicago worden verhandeld, zijn sinds het begin van 2015 met 26 procent gedaald en in Duitsland en Nederland daalden de varkensprijzen naar het laagste niveau sinds januari 2011. Door deze prijsdalingen is varkensvlees uit de EU en de VS interessanter voor Aziatische importeurs, wat de prijzen kan ondersteunen. Wanneer Rusland uitgroeit tot een concurrent van de EU, dan gaat dit invloed hebben op de prijzen in de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ruslandkenner 5 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867539/Russisch-varkensvlees-gaat-concurrentie-aan-met-EU]Russisch varkensvlees gaat concurrentie aan met EU[/url]
Lang leve ons kabinet die Poetin op de knieen wil krijgen
en in Rusland is geen mestprobleem ,-------,--er zijn geen luchtwassers nodig
boeren krijgen subsidie ,---- en het voer is goedkoper,---- de grondprijzen zijn er lager,--- en geen natura 2000,,--en het word interesant gemaakt omdat
de boeren een hogere prijs krijgen vanwege onze boycot,-----
dit word het einde van onze varkenssector.
bemelmans wien 5 Januari 2016
Rusland kenner zo is het inderdaad heb ik altijd voorspeld , Poetin lacht die idioten in de politiek gewoon uit, de boer is hier van de dupe maar daar geven ze niks om,komt ze noch goed uit ook.
Fier 6 Januari 2016
Ja, dit zag heel minnend varkenshouderij Europa gebeuren. Grenzen dicht voor Europa wegens varkenspest, een lachertje. Maar ook nu hoor je Europa nog niet, om tegen Rusland te zeggen geen varkensvlees deze kant op zolang jullie de varkenspest niet onder controle hebben. Europa moet sneller handelen daar ontbreekt het net als in Nederland aan. Zo zie je ook maar weer, de Nederlander die geen kosten wil bijbetalen aan veilig en duurzaam gehouden vlees, kiest als burger voor z'n portemonnee, denk ik. Na afhankelijk van Gas via Gazprom straks voedsel afhankelijk over 15/20 jaar?? Nederland is volledig de weg kwijt(regels) ze zijn bang voor die kleine groep actiegroepen en iedereen weet dat angst een slechte raadgever is en blijft. Bang is de Politiek om zich te conformeren aan zuivere Landbouw belangen, één van de economische dragers van het land.
o,o 9 Januari 2016
nu maar hopen dat de grens nooit meer opengaat
Leo Zeegers 12 Januari 2016
Wie kan er in Den Haag duidelijk maken dat elk Nederlands gezin meer dan
€12.000.- indirekt ontvangt van de 80 miljard Agrarische export!!!!!!!!!
Willie44 28 Februari 2016
Met dank aan het conflict door de bijdrage van deze Brusselse....Europese....volksvertegenwoordigers.
https://www.youtube.com/watch?v=rQnXo2HMriQ
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden