Prijzen ongekend hoog

Varkensprijzen jagen inflatie in China aan

12 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Chinese importmachine voor varkensvlees draait momenteel op volle toeren. De binnenlanse tekorten jagen de import aan en leidt tot sterke prijsstijgingen. Dit is slecht nieuws voor Chinese consumenten, die hierdoor temaken krijgen met hogere inflatie.

In januari 2016 steeg de import al met 56 procent en in februari voerde China maar liefst 76 procent meer varkensvlees in dan een jaar eerder, meldt The Wall Street Journal.

50

procent

steeg de Chinese varkensprijs

Door een sterke krimp van de binnenlandse productie is China minder zelfvoorzienend geworden op het gebied van varkensvlees en dit is slechts nieuws voor Chinese consumenten. In één jaar tijd zijn de Chinese varkensprijzen door de oplopende tekorten met 50 procent gestegen. 

Bovendien weegt de varkensprijs zwaar in het Chinese inflatiemandje. Mede door de sterk stijgende varkensprijs kwam de inflatie van voedselprijzen in februari uit op 7,6 procent ten opzichte van 2015. Berekeningen van de Rabobank laten zien dat de prijsontwikkeling van varkensvlees – met 3 procent – een flinke stempel drukken op deze indexprijs.  Nergens ter wereld ligt de consumentenprijs voor varkensvlees zo hoog als in China. Chinezen betalen gemiddeld 1,15 dollar per pond meer dan de Europese consumenten. Dit betekent dat het meest consumerende varkensvleesland ter wereld, momenteel het diepst in de buidel moeten tasten. 

Analisten verwachten dat Chinese importdrift zeker tot de tweede helft van 2016 blijft aanhouden en daarvan kunnen vooral de VS en Europa profiteren. In februari verscheepten de Amerikanen circa 16.000 ton naar China en dit was het hoogste niveau sinds maart 2014, terwijl de Europese uitvoer in januari van dit jaar circa 166 duizend ton noteerde. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Thijs 12 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869195/Varkensprijzen-jagen-inflatie-in-China-aan]Varkensprijzen jagen inflatie in China aan[/url]
In Europa wil men toch ook een hogere inflatie? Een betere varkensprijs is de oplossing van al onze economische problemen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden