Nederland helpt niet

Hoe varkensprijs België niet stijgt door export

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw laat de invoer van Belgisch varkensvlees richting Nederland een daling zien. Het is meteen het land welke de grootste daling opschrijft. Ondertussen beweegt de totale export van Belgisch varkensvlees min of meer zijwaarts. Helaas ging de waarde wel omlaag. 

16

procent

minder Belgische vlees naar Nederland

In de eerste vier maanden van 2016 exporteerde de Belgische varkenssector 231 duizend ton varkensvlees. Net ietsje meer dan een jaar eerder. Het kan niet voorkomen dat de sector minder aan deze tak van sport verdient, want de waarde daalde met 6 procent tot 354,4 miljoen euro. 

Nog altijd moet de markt het in hoofdzaak hebben van andere Europese lidstaten. Ongeveer 7 procent van het exporteerbaar volume vindt zijn weg buiten de Unie. Hooggespannen verwachtingen zijn er met name voor de afzet richting China. In 2015 werd met het land een overeenkomst gesloten, maar om hier ten volle van te kunnen profiteren moeten nog wel meer bedrijven een toelating tot de markt krijgen. In het kader daarvan vinden er de komende tijd nog inspecties plaats. 

Binnen de EU is de afzet van varkensvlees eveneens in beweging. Zo neemt Duitsland nog altijd een derde van het Belgisch varkensvlees af, maar laat de export wel een dalende trend zien. Hier tegenover staat een stijgende trend in de export op Polen. Toch bevindt er zich tussen de nummer 1 en nummer 2 qua afzet nog een gat van 18.000 ton. 

Buurland Nederland komt met 12.200 ton op een derde plaats. Het is evenwel een daling van 16 procent en daarmee is Nederland het land wat de grootste daling optekent. Ook Italië, wat in 2014 nog een noemenswaardig afzetgebied was, laat een verder dalende trend zien en komt uit op 8.700 ton. Het geeft aan dat export niet direct prijzen voor varkensvlees kan verhogen. 

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden