Meningen verdeeld

Welke richting kiezen voerprijzen?

2 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het ziet er naar uit dat belangrijke voergewassen als maïs en tarwe afkoersen op recordoogsten. Dit ondanks dat er halverwege het groeiseizoen nog flinke onzekerheid was over de kwaliteit en de opbrengst. Of de recordoogsten zich kunnen doorvertalen in lagere voerkosten is echter nog onzeker, daarover zijn in Europa de meningen verdeeld. 

Volgens het USDA, het ministerie van landbouw in de VS, komt de wereldwijde graanoogst in 2016 uit op circa 743 miljoen ton. In het verleden zijn dergelijke opbrengsten nog niet eerder behaald. Terwijl de maïsoogst in Nederland nog ietwat onzeker is, zijn de wereldwijde voorspelling daarentegen beter. Zo schat het USDA dat de maïsoogst dit jaar om en nabij de 1 miljard ton gaat bedragen.

In Duitsland is men positief gestemd over veevoerprijzen

Doorgaans zijn soja- en koolzaadgewassen belangrijke gewassen voor varkensvoer. Zowel Amerikaanse als Canadese akkerbouwers zijn positief over de oogsten van deze gewassen en hebben de oogstprognoses naar boven toe bijgesteld. Als de oogsten daadwerkelijk goed uitpakken, dan kunnen ook de mengvoerprijzen in de komende maanden naar beneden blijven kijken, althans zo leeft de gedachte in Duitsland. Mede door de goede prognoses ligt het gemiddelde prijsniveau in Duitsland circa 10 procent lager dan vorig jaar.

In Engeland is men echter minder positief. Ook in de komende maanden blijven de grondstoffenmarkten onvoorspelbaar en dus volatiel, althans dat is de verwachting van voerfabrikant ForFarmers. Kopers hebben in de afgelopen maanden nogal gespannen gereageerd op weersspeculaties en dit zorgt voor een gespannen koersverloop. Op een Engelse website laat Phil Watkins, woordvoerder namens ForFarmers, weten dat de grondstoffenkoersen dit jaar moeite hebben om trends te continueren.

Als voorbeeld noemt Watkins het koersverloop van de sojaschroot. In het tweede kwartaal ging de sojanotering op de CBoT pijlsnel omhoog om vervolgens weer een neerwaartse richting te kiezen. ‘De belangrijkste reden achter de schommelende sojanoteringen is de mislukte oogst in Argentinië en de toegenomen vraag vanuit China’, aldus Watkins, die daarentegen wel verwacht dat de oogst van Amerikaanse veevoergewassen goed gaat uitpakken dit jaar.   

Ook laat Watkins weten dat de onrust op markt dit jaar vooral is gecreëerd door het koopgedrag van speculanten. Toen halverwege het seizoen het Middenwesten in de VS werd geteisterd door droogte, hebben kopers gespeculeerd op tegenvallende opbrengsten en dat heeft de koersen flink beïnvloed. Volgens Watkins zijn vraag en aanbod op de grondstoffenmarkten redelijk in balans, zolang de Amerikaanse recordoogst geen feit is. ‘Ik verwacht dat de onrust op grondstoffenmarkten aan blijft houden en dat de koersen, ook in de komende maanden, op en neer blijven gaan,’ besluit Watkins. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden