Twijfels en kansen voor varkensvlees

CETA-deal geeft gemengde gevoelens in Europa

2 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Hoe het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) in de praktijk gaat werken, gaat de toekomst uitwijzen, al is Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers in de agrarische sector, er niet gerust op. Sowieso leven er in agrarisch Europa twijfels over het nut van de deal met Canada, maar ondanks de onderbuikgevoelens, zijn er echter ook kansen zichtbaar.

Volgens Pekka Pesonen, zegsman namen Copa-Cogeca, geeft het wegvallen van een groot gedeelte van de handelsbeperkingen - die Europa voorheen hanteerde - een behoorlijk effect op de handel van varkens- en rundveevlees en die voordelen gaat Canada zonder twijfel benutten. Wel is Pesonen content met het feit dat de Europese productiestandaarden, met betrekking op het verbod van hormoonvlees, GMO- en voedselveiligheid-regelgeving, ook gelden voor Canada, wanneer zij aan Europa willen leveren.  

Pesonen voegt eraan toe dat Europa er alles aan moet doen om onbalans tussen vraag en aanbod te voorkomen. ‘Vooral voor rundvlees kan een klein beetje import grote impact geven op de prijsvorming en daarmee op het inkomen van de veehouders.’ Daarom roept hij Europa op er strikt op toe te zien dat balans in productie en consumptie bewaakt blijft worden.

Onbalans tussen vraag en aanbod ligt op de loer door CETA

Jean-Luc Meriaux, de hoogste man binnen de Europese Vereniging voor Handel in Vee en Vlees laat weten dat de onderhandelingen met het CETA-verdrag de fragiele status van de Europese veehouderij benadrukken met betrekking tot vraag en aanbod. Daarom is het goed dat - ook na CETA - Canadees vlees niet geheel vrij toegang heeft tot Europa, maar wordt gereguleerd door invoercertificaten. Al moet wel gesteld worden dat de handelsbeperkingen voor Canada per saldo fors minder worden, waardoor de Europese markt een stuk beter bereikbaar is.

Ondanks de onderbuikgevoelens ziet Meriaux ook kansen. ‘Door CETA vervallen de invoertarieven van 26,5 procent die Canada voorheen hanteerde voor Europees varkensvlees.' In de eerste 8 maanden van dit jaar exporteerde de EU 2,754 ton varkensvlees naar Canada, dit is een stijging van 32,9 procent ten opzichte van 2015, maar nog wel altijd maar een fractie van het totaal. ‘Nu de handelsbeperkingen zijn gekort, kan de export van varkensvlees verder toenemen’, aldus Meriaux, die hiermee ook de andere kant van de medaille ook belicht. 

Ondanks dat zowel de Canadese als de Europese politieke leiders akkoord zijn, kan het verdrag in theorie nog worden gerectificeerd door de Parlementen, al is het niet waarschijnlijk dat dit gebeurd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rabo 2 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872147/CETA-deal-geeft-gemengde-gevoelens-in-Europa]CETA-deal geeft gemengde gevoelens in Europa[/url]
Hoeveel mensen (potentiële klanten) wonen er in Canada en in Europa.
En hoeveel productie agrarisch heeft Canada in verhouding tot eu
jan veltkamp 2 November 2016
@Rabo: goed opgemerkt. Canada heeft net zoveel mensen als België en NL samen. Dus Canada heeft er een grote markt bij en de EU maar een kleintje. Bovendien zijn de omstandigheden voor de landbouw in Canada veel gunstiger dan hier in west EU. Maar waar ik al die tijd al bang voor was staat hierboven al geschreven. De handel wordt gereguleerd door certificaten. Dus in plaats van minder regels komt er nog meer bureaucratie. En alle burocraten worden uiteindelijk betaald uit de zakken van jan met de pet op de werkvloer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden