Prognoses EU

Hoe beweegt de varkensmarkt zich tot 2026?

8 December 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

Ondanks maatschappelijke weerstand neemt de vleesproductie in de komende 10 jaar licht toe in Europa. Drijvers voor groei zijn de constante vraag in Europa en groeiende vraag naar vlees buiten Europa als gevolg van toenemende welvaart en economische groei. Qua prijsvorming voorspelt Europa een gemiddelde varkensprijs van 1,67 euro per kilo, maar er worden geen gouden eieren beloofd. 

In het EU Agricultural outlookrapport spreekt de Europese Commissie de verwachting uit dat vleesconsumptie in de wereld tot 2026 jaarlijks met zo’n 1,3 procent oploopt tot 35,3 kilo per jaar per persoon. Deze cijfers bevestigen groei, maar wel afvlakkende groei, gezien het feit dat de vleesconsumptie in afgelopen 10 jaar nog met 2 procent toenam. Overigens wordt vermeld dat de vleesconsumptie in Europa - sinds 2008 - een knauw heeft gehad door economische recessie, vooral in zuidelijk Europa heeft de consumptie van varkensvlees hieronder geleden.

Groei moet buiten Europa vandaan komen

Daarom is de verwachting dat de groei de komende jaren vooral wordt gecreëerd door een inhaalslag in de EU-13 (nieuwste lidstaten), terwijl de consumptie in de EU-15 op gelijke tred blijft bewegen. Wel vindt er in Europa naar verluid een verschuiving plaats, waarbij varkensvlees moet inleveren aan pluiveevlees. Buiten Europa is de verwachting dat de Canadese vleesconsumptie op peil blijft, dat Amerikanen en Japanners iets meer vlees consumeren en dat Argentijnen en Chinezen het consumptiepatroon behoorlijk opschroeven.

Wat betreft de productie van varkensvlees verwacht Europa minimale groeicijfers. In de 2014 en -15 is de productie van varkensvlees aanzienlijk toegenomen, maar in 2016 is de krimpende zeugenstapel terug te zien in de slachtcijfers. Daarbij wordt groei de komende jaren beperkt door maatschappelijke weerstand en strengere regelgeving in sommige lidstaten. Per saldo is de verwachting dat de productie van varkensvlees tot 2026 met 300 duizend ton toeneemt.

Drie type varkenshouders segementeren de Europese markt 

Ook voorziet Europa toenemende segmentering en specialisatie  in de varkenssector. Als voorbeeld wordt Denemarken aangehaald, waar veel mesters zijn omgeschakeld tot het produceren van biggen die vervolgens elders in Europa worden gemest en geslacht. Grofweg voorziet Europa drie type businessmodellen in de varkenssector. Enerzijds varkenshouders die focussen op efficiënte productie en vervolgens de mest transporteren naar regio’s met tekort aan nitraat. Anderzijds ondernemers die met toegevoegde kosten, door regionaal voer en lokale verwerking, een regionale markt bedienen. Ook het integratie model, zoals Spanjaarden en Italianen die veelal hanteren, blijft waarschijnlijk populair in deze landen.

Terwijl de consumptie in Europa een minimale plus laat zien, nemen – in potentie – de afzetmogelijkheden wel toe, gezien aantrekkende vraag buiten Europa. In 2016 kan Europa, vooral dankzij China, recordexportcijfers weerleggen en dat is terug te zien in de aantrekkende varkensprijzen. De verwachting is dat de uitvoer naar China licht afneemt met volumes van 900 duizend ton in 2026, terwijl dit jaar de uitvoer naar China 1,3 miljoen ton noteert. Dit kan echter worden gecompenseerd met groeicijfers in andere Aziatische landen, als Zuid-Korea, de Filippijnen, Japan en Afrika.

Onderschat Amerika niet

Uiteraard heeft Europa zeker geen alleenrecht op de wereldmarkt, want er wordt gewaarschuwd voor aantrekkende concurrentie uit de VS. De problemen in Amerika met het PED-virus zijn inmiddels verleden tijd, terwijl de productie van varkensvlees er stevig opstaat. Daarom moet de komende 10 jaar duidelijk rekening worden gehouden met concurrentie uit Amerika, terwijl ook Brazilië niet moet worden onderschat. Daarbij wordt Europa steeds afhankelijker van export. De toenemende afhankelijkheid van export loopt op van 9 procent in 2016 tot 12 procent in 2026.

Qua prijsvorming voorziet Europa de komende 10 jaar een gemiddelde varkensprijs van 1,67 euro per kilo. Deze prijs is gebaseerd op een varkensmarkt die beweegt tussen de 1,30 euro en 2,16 euro als gevolg van het verloop in vraag en aanbod en macro-economische factoren, zoals conjunctuurschommelingen en valutakoersen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
piet 8 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872595/Hoe-beweegt-de-varkensmarkt-zich-tot-2026?-]Hoe beweegt de varkensmarkt zich tot 2026?[/url]
daar teken ik voor
frank 10 December 2016
Als je kunt rekenen . reken daar maar niet op(1,30 euro en 2,16)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden