Export vlees kan graan overtreffen

Russische vleessector heeft ambities op wereldmarkt

20 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Voorheen was Rusland vooral een importerend land van varkensvlees. Hier gaat echter verandering in komen, want de Russen hebben ambities om in 2020 flinke hoeveelheden vlees te kunnen exporteren. ‘Vlees heeft nog meer exportpotentie dan graan’, aldus een ambitieuze Russische minister van landbouw.

Alexandr Tkachev, de minster van Landbouw in het Kremlin, heeft plannen om de Russische vleesexport te vertienvoudigen tot 1 miljoen ton in 2020. Met deze exportvolumes kan de Russische landbouw zo’n 10 miljard dollar per jaar aan extra inkomsten verwerven. Russische marktanalisten zijn het met de minster eens dat de vleessector in Rusland veel potentie heeft om te groeien. Wel worden er kanttekeningen geplaatst, want de voornemens van de landbouwminister zijn wel erg ambitieus.

Afrikaanse varkenspest kan roet in het eten gooien

Op gebied van pluimveevlees ligt Rusland op ramkoers om grote volumes te kunnen exporteren. Echter, door de stijging van de Roebel kan Rusland qua prijszetting momenteel niet mee met andere exporterende landen, zo stelt een marktdeskundige. Qua varkensvlees speelt de Roebel eveneens een beperkende rol, terwijl ook de problemen met Afrikaanse varkenspest natuurlijk niet bevorderend werken. Wat betreft rundvlees is Rusland nog altijd een grote importeur, dus ook daar heeft Rusland nog een aantal stappen te nemen.

Toch waarschuwen analisten dat toenemende exportmogelijkheden wel noodzakelijk zijn voor de vitaliteit van de Russische vleessector. In 2017 zal de vraag/aanbod verhouding in Rusland min of meer in evenwicht zijn en de eerste tekenen van marktbalans zijn inmiddels zichtbaar, zo blijkt uit een prognose van de Meat Council van de Euraziatische Economische Unie. Toen Rusland in 2015 een inflatie kende van 12,5 procent ging de gemiddelde prijs van vlees met ruim 10 procent onderuit, zo illustreert Musheg Mamikonyan, de voorzitter van de Meat Council die voorspelt dat de vleessector in Rusland op den duur onder grote druk komt te staan, bij te geringe  exportmogelijkheden. Dit vanwege de sterke groei die bijvoorbeeld de varkenssector aldaar doormaakt.

Ondanks dat de Russische politiek er alles aan doet om vleesexport te stimuleren, zijn toenemende exportmogelijkheden absoluut geen zekerheid.  Het verkrijgen van een exportvergunningen naar belangrijke afzetmarkten voor vlees kan over het algemeen zomaar 7 jaar in beslag nemen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 20 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873089/Russische-vleessector-heeft-ambities-op-wereldmarkt-]Russische vleessector heeft ambities op wereldmarkt[/url]
Al komen de russen niet aan het exporteren, doordat het niet meer importeert is er wel een hele grote markt voor andere exportlanden weggevallen. Dat heeft consequenties op de prijs op de wereldmarkt.
Abonnee
mafex 22 Januari 2017
ze importeren ook nog veel wodka, het zal zo`n vaart niet lopen met exporteren van varkenvlees
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden