Content, dat is ForFarmers met de jaarcijfers over 2016. In een jaar waarin er voor de voerfabrikant veel gebeurde, opererend in een markt met uitdagende omstandigheden, kan het bedrijf prima resultaten weerleggen. In een speciaal belegde persconferentie werd terug en vooruit geblikt door de board van ForFarmers. Gezien het fosfaatreductieplan staat ook in 2017 het nodige op stapel.
2016 was voor ForFarmers een jaar vol hoogtepunten en uitdagingen. De beursgang in mei en de overname en integratie van VleutenStein-voeders ziet de directie als positieve gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Ook het herstel in de varkens- en rundveehouderij, gezien de prijzen die aantrokken, beschouwt ForFarmers als positief. Overigens waarschuwde CEO Yoram Knoop er wel voor dat varkenshouders de afzet in China niet als zekerheid moeten beschouwen.
De brexit daarentegen, vanwege de belangen in Groot-Brittannië, pakt op de langere termijn wellicht gunstig uit. Op de korte termijn is het echter een stoorzender voor de resultaten. Desondanks sluit ForFarmers het jaar goed af, gezien de nettowinst van 67,8 miljoen. Van dit bedrag wordt 53,3 miljoen uitgekeerd aan eigenaren van de Vennootschap. De groei in het voervolume, volgens Knoop een belangrijke graadmeter, pluste in 2016 met 2,5 procent tot 9,25 miljoen ton. Dit is met name te danken aan de gestegen afzet van bijproducten. De productie van mengvoer bleef over 2016 min of meer stabiel.
Brexit hakt in op resultaat
Daar waar de marktomstandigheden in Nederland en Duitsland juist verbeterde, hangt er nog altijd een lappendeken aan onzekerheid over de Britse markt. Zo zag ForFarmers vorig jaar de volumes in Groot-Brittannië teruglopen, vooral vanwege slechte verdiensten bij Britse veehouders. Ook de waardevermindering van het Britse pond speelt het voerconcern parten. Hierdoor krimpt het overall bruto resultaat per saldo met 4 procent tot ongeveer 407 miljoen euro.
Ondanks dat de Britse markt onzeker is, kijkt Knoop positief vooruit. ‘In Engeland zijn wij bezig met een reorganisatie, wat uiteindelijk tot een efficiëntere aanpak moet leiden. Ook het gegeven dat de Britten bij lange na niet zelfvoorzienend zijn, geeft potentie’, stelt Knoop. Hij doelt hiermee op de stijgende importkosten voor de Britten.
Fosfaatreductie is gezamenlijke verantwoordelijkheid
Niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland heeft ForFarmers in 2017 de nodige uitdagingen. Onderdeel van het fosfaatreductieplan is het voerspoor. COO Jan Potijk is hoopvol gestemd voor de uitvoering daarvan. 'In januari zijn we gestart met het verlagen van het fosfor in voer, van 4,5 naar 4,3 gram per kilo. Ik verwacht dat heel de mengvoerindustrie zich aan deze afspraak gaat houden, zodat fosfaatreductie via het voerspoor gaat lukken dit jaar.’
De gevolgen van de GVE-regeling hebben volgens Potijk waarschijnlijk maar een minimaal effect op de resultaten voor 2017. ‘Door de GVE-regeling krimpt het af te zetten rundvoervolume in Nederland met ongeveer 7 procent. In deze 7 procent zit circa 5 procent volumekrimp voor de divisie rund binnen ForFarmers’, aldus Potijk. Volgens de COO krimpt hierdoor het totale voervolume in Nederland, inclusief varkens en pluimvee, waarschijnlijk met 1,7 procent. 'Als we over de landen heen rekenen, daalt ons voervolume door de GVE-regeling slechts met 0,7 procent in 2017.’ Ondanks dat de GVE-regeling stevig inhakt op de omvang van de Nederlandse rundveestapel, verwacht ForFarmers er weinig hinder van.
Ambities en acquisities
Door de sterke en gezonde balans, heeft ForFarmers de ambitie om de marktpositie in 2017 te versterken. ‘Wij zijn continu op zoek naar interessante overnamekandidaten en hiervoor richten we ons voornamelijk op Europa en de schil daaromheen’, zo stelt Knoop. Veel dieraantallen en de potentie om een leidende positie in te nemen, zijn de criteria die ForFarmers hanteert in de landenselectie. Spanje is volgens Knoop daarom niet interessant, omdat de markt daar al verdeeld is bij sterke ketenintegraties. De Duitse markt is volgens de CEO wel interessant, maar ook naar andere landen wordt gekeken. Op basis van de balans in 2016 heeft ForFarmers zo'n 295 miljoen euro in kas voor het doen van overnames en andere investeringen.
Verhandelbaarheid aandelen toegenomen
Door de resultaten van 2016 is de winst per aandeel met 4,8 procent toegenomen tot ruim 50 cent. Doordat het aandeel ForFarmers sinds mei 2016 aan de Euronext wordt verhandeld, is de verhandelbaarheid enorm is toegenomen. Dit komt omdat institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, beter toegang hebben tot het platform dan voorheen het geval was. Jaarlijks wordt circa 5 tot 8 procent van de aandelen in handen van boeren, overgeheveld naar beleggers. Dit percentage is na de beursgang niet veranderd. Overigens is ForFarmers voornemend om in de periode tot oktober 2018 voor circa 40 tot 60 miljoen van de aandelen terug te kopen.
Op basis van de resultaten in 2016 en de verwachtingen voor 2017 ziet ForFarmers geen reden om de middellange termijndoelstellingen te herzien. ‘Wij zien de toekomst positief in en zullen groeien daar waar het kan’, aldus Knoop.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.