Fosfaatgehalte belangrijk

'Mestafzet speelt mee in varkensvoerspoor'

31 Mei 2017 - Wouter Baan

'Het behoud van de derogatie is cruciaal voor de Nederlandse veehouderij en daar zetten wij ons maximaal voor in.' Dat zegt Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs bij Royal Agrifirm Group.

Ondanks dat het fosfaatreductieplan goede voorlopige resultaten oplevert, blijft het vrijwillige voerspoor in de varkenshouderij belangrijk. Volgens Tijssens staat het behoud van de derogatie voor ruimere mestnormen voorop. Mocht de derogatie onverhoopt verdwijnen, dan treft dit namelijk ook de varkenshouderij. Tijssens: 'Daarom zijn wij blij met het vrijwillige voerspoor in de varkenshouderij, omdat dit mogelijk nog eens 1 miljoen kilo fosfaat uit de markt haalt.' Tijssens is positief dat er een substantieel volume gerealiseerd zal worden.

Veiligheidsmaatregel voor behoud van derogatie 

Regeling leeft
'Wij merken dat veel varkenshouders interesse hebben in het voerspoor en informeren naar de mogelijkheden die er zijn op hun bedrijf. Daarom hebben wij verschillende rekenprogramma’s ontwikkeld. Die rekenen de mogelijkheden en gevolgen op individueel bedrijfsniveau door.' Omdat de regeling pas sinds maandag 29 mei geopend is, kan Tijssens nog niet zeggen hoeveel klanten van Agrifirm zich daadwerkelijk gaan inschrijven.

Vergeleken met het referentiejaar 2016 is het fosforgehalte in mengvoer bij Agrifirm al gedaald. Dit is met name een gevolg van de grondstofkeuze en de ontwikkelingen in de grondstofmarkt. Volgens Tijssens kunnen de klanten van Agrifirm deze fosfaatreductie sowieso verzilveren. Of het fosforgehalte nog verder teruggeschroefd kan worden, is per bedrijf verschillend. De 3 factoren die hierin meespelen zijn diergezondheid, efficiency en de voerprijs.  

Kijken naar mestafzet
Ook is het volgens Tijssens belangrijk dat naar mest wordt gekeken. Varkenshouders die hun mest scheiden en de dikke fractie afzetten, middels VVO’s (vervangende verwerkingsovereenkomsten), moeten goed berekenen wat de financiële effecten zijn. Dit omdat het fosfaatgehalte juist hetgeen is wat de afzet van varkensmest interessant maakt. 'Per saldo verwacht ik dat er meer reductiemogelijkheden liggen op vleesvarkens- en gesloten bedrijven, dan op zeugenbedrijven.'

Voerprijs ook afhankelijk van concurrentie 

Of het voerspoor een prijsopdrijvend effect geeft, durft Tijssens niet te voorspellen. 'We zitten in een concurrerende markt waarin meer zaken spelen dan alleen de grondstofprijs.' Tijssens verwacht verder dat de regeling, logistiek gezien, intern geen problemen oplevert en dat het huidige voerassortiment groot genoeg is om aan de wensen van varkenshouders te voldoen.

Extra veiligheidsmaatregel
Al met al is Tijssens optimistisch over de uitvoering van de aanpak voor fosfaatreductie in de melkveehouderij. De positieve voorlopige resultaten geven daar aanleiding voor. Desondanks blijft het vrijwillige voerspoor in de varkenshouderij belangrijk. 'Er kunnen altijd tegenvallers ontstaan. Daarom is dit varkensvoerspoor een goede extra veiligheidsmaatregel om de derogatie te kunnen behouden.'

Bekijk het dossier voerspoor 

Meer weten over de actuele koersen van grondstoffen? Klik hier Of ontvang een uitgebreide analyse van de grondstoffenmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden