Varkenspest gevonden

Russen staken import varkensvlees Wit-Rusland

12 April 2018

De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft afgelopen dinsdag laten weten te stoppen het importeren van varkensvlees uit Wit-Rusland. De reden hiervan is dat er Afrikaanse varkenspest (AVP) is aangetroffen in geïmporteerd vlees.

Het Kremlin laat weten dat er begin maart een brief is gestuurd naar Wit-Rusland, met daarin het verzoek om de situatie omtrent AVP duidelijk te maken. Hierop is echter geen reactie op gekomen. Daarom heeft Rusland besloten om de import van varkensvlees uit Wit-Rusland tijdelijk te staken.

Het is niet de eerste keer dat Rusland de aanvoer van varkensvlees uit Wit-Rusland stillegt. Ook in 2013 gebeurde dit, ook toen was AVP de oorzaak. Recent stopte Rusland overigens ook al de zuivelimport uit Wit-Rusland. Dit vanwege de tegenvallende kwaliteit van het product.  

Dubbele agenda
Gezien Rusland met Wit-Rusland en Kazachstan een douane-unie vormt, zijn de boycots opmerkelijk te noemen. Aan de Russische argumentatie wordt in de wandelgangen dan ook sterk getwijfeld. Zo wordt er bijvoorbeeld gesuggereerd dat Rusland de landsgrenzen optrekt om de binnenlandse marktprijzen te beschermen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Tönnies verkoopt zijn 30.000 Russische zeugen

Nieuws Varkens

Tönnies verkoopt zijn 30.000 Russische zeugen

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

Marktflits Vlees

Varkensvleesmarkt kent stroeve start in 2022

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Gaan we nu meer of minder varkensvlees eten?

Achtergrond Varkens

Gaan we nu meer of minder varkensvlees eten?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief