Varkenspest gevonden

Russen staken import varkensvlees Wit-Rusland

12 April 2018 - Wouter Baan

De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft afgelopen dinsdag laten weten te stoppen het importeren van varkensvlees uit Wit-Rusland. De reden hiervan is dat er Afrikaanse varkenspest (AVP) is aangetroffen in geïmporteerd vlees.

Het Kremlin laat weten dat er begin maart een brief is gestuurd naar Wit-Rusland, met daarin het verzoek om de situatie omtrent AVP duidelijk te maken. Hierop is echter geen reactie op gekomen. Daarom heeft Rusland besloten om de import van varkensvlees uit Wit-Rusland tijdelijk te staken.

Het is niet de eerste keer dat Rusland de aanvoer van varkensvlees uit Wit-Rusland stillegt. Ook in 2013 gebeurde dit, ook toen was AVP de oorzaak. Recent stopte Rusland overigens ook al de zuivelimport uit Wit-Rusland. Dit vanwege de tegenvallende kwaliteit van het product.  

Dubbele agenda
Gezien Rusland met Wit-Rusland en Kazachstan een douane-unie vormt, zijn de boycots opmerkelijk te noemen. Aan de Russische argumentatie wordt in de wandelgangen dan ook sterk getwijfeld. Zo wordt er bijvoorbeeld gesuggereerd dat Rusland de landsgrenzen optrekt om de binnenlandse marktprijzen te beschermen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden