Nieuws Afrikaanse varkenspest

Polen bouwt toch geen hek tegen AVP

27 Juli 2018 - Wouter Baan

De aanpak van landen om Afrikaanse varkenspest (AVP) tegen te gaan, verschilt nogal. Daar waar Polen heeft besloten om de bouw van een omheining te annuleren, gaat Bulgarije juist wel een afrastering plaatsen. In Nederland roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot bewustwording.

Jan Krzysztof Ardanowski, de Poolse minister van Landbouw, liet deze week weten af te zien van de bouw van een omheining. Dit omdat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) deze aanpak niet als doeltreffend ziet. Aanvankelijk was het plan om op de oostgrens een hek te plaatsen van circa 1.100 kilometer. De kosten hiervoor werden geraamd op €55 miljoen.

De minister laat weten dat het bedrag nu op een andere manier wordt besteed. Zo wordt een deel van het geld verstrekt aan jachtverenigingen om de populatie van wilde zwijnen te verkleinen. Ook wordt er budget besteed om de bedrijfshygiëne in de Poolse varkenshouderij te verbeteren. AVP is een groot probleem in Polen

Bulgarije plaatst omheining
Bulgarije gaat wel over tot het plaatsen van een omheining, om de insleep van AVP tegen te gaan. Op de grens met Roemenië komt afrastering van circa 130 kilometer lang. Het grootse gedeelte van de grens wordt op een natuurlijke manier gevormd, door de Donau. Bulgarije wil met de afrastering de varkenssector beschermen, die voor Europese begrippen relatief klein is. Het land telde in 2017 krap 600.000 varkens.

NVWA: voorkom insleep
In Nederland roept de NVWA toeristen, vrachtwagenchauffeurs, zakelijke reizigers en jagers die afreizen naar Oost-Europa op tot bewustwording. De instantie bracht deze maand een flyer uit, met daarop preventieve maatregelen. Daarin staat onder meer om geen vleesproducten uit besmette gebieden mee terug te nemen. Ook wordt het ontraden om honden te gebruiken bij de jacht.

Dé van de Riet, woordvoerder namens het COV, laat weten dat er niet vaak genoeg op de dreiging gewezen kan worden. "AVP is een grote dreiging voor de Nederlandse varkenssector." Volgens Van de Riet is de waarschuwing 2-ledig. Zo is het belangrijk dat onwetende toeristen zich bewust worden van de dreiging. Daarbij is het noodzakelijk dat vee-transporteurs, die terugkomen uit Oost-Europa, de vrachtwagens meerdere malen reinigen en ontsmetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden