Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Landen staken import Belgisch varkensvlees

19 September 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Er zijn maar liefst 8 landen die een importban op Belgisch varkensvlees hebben afgekondigd. Dit heeft te maken met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De maatregelen zijn een aderlating voor de varkenssector in België.

De uitbraak heeft drastische gevolgen voor België. Aziatische landen als China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, de Filipijnen en Singapore laten er geen gras over groeien en besluiten voorlopig geen varkensvlees uit België te importeren. Dit voorbeeld wordt gevolg door landen als Wit-Rusland en Mexico.

Ook Nederlandse en Duitse slachterijen hebben recentelijk maatregelen getroffen, mede door de import van levende varkens uit België voorlopig stop te zetten.

Geen onderhandelingsruimte
De maatregelen zijn een flinke domper voor de Belgische varkenssector, gezien deze sterk afhankelijk is van de afzet in derde markten. In België werd in 2017 circa 1 miljoen ton varkensvlees geproduceerd en daarvan werd 10% afgezet op de wereldmarkt. De Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) laat aan Vilt weten dat er geen onderhandelingsruimte was.

Ook de export van diervoeders uit België stuit op problemen. Zo hebben landen als Oekraïne, Zuid-Korea, China, Wit-Rusland en Servië te kennen gegeven voorlopig geen Belgische producten af te nemen.

5 meldingen 
Het aantal meldingen van Afrikaanse varkenspest in België loopt op. Bij de eerste constateringen betrof het 2 dode wilde zwijnen. Inmiddels is de dierziekte bij 5 wilde zwijnen vastgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Henk 19 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10879983/landen-staken-import-belgisch-varkensvlees]Landen staken import Belgisch varkensvlees[/url]
Mooi beroerd dit
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden