Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China: uitbraak in grootste varkensprovincie

19 November 2018

Het Chinese ministerie van Landbouw heeft bevestigd dat er Afrikaanse varkenspest is uitgebroken in de provincie Sichuan. De provincie in het zuiden van China is goed voor bijna 10% van de totale varkensproductie in het land.

De dierziekte werd recent aantroffen op een klein varkensbedrijf met 40 varkens. Het is het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in de hoogst producerende provincie van China. Dit betekent ook meteen dat in alle belangrijke productieregio's nu Afrikaanse varkenspest is vastgesteld.

In China worden jaarlijks zo'n 700 miljoen varkens geslacht, waarvan circa 66 miljoen uit Sichuan komen. Afgelopen week had de provincie nog een importverbod op varkens en varkensproducten uitgeroepen, waarmee het de verspreiding van de dierziekte tegen wil houden.

Ook wilde zwijnen geïnfecteerd
In de provincie Jillin (bij de grens met Noord-Korea) is voor het eerst Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij een dood wild zwijn. Daarmee is het vermoeden dat het virus via wilden dieren China is ingekomen, groter geworden. Daarentegen zijn er ook geluiden te horen dat het virus door middel van besmet voer in het land terecht is gekomen.

Met een populatie van 33,5 miljoen wilde zwijnen is dit een harde klap voor de varkenssector in China. Het land kampt ondertussen 4 maanden met de dierziekte en de maatregelen lijken tot nu toe effect te hebben. Nu bekend is dat het virus ook bij wilde zwijnen is aangetroffen, zijn de zorgen onder de Chinese varkenshouders groter dan voorheen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Frankrijk en China sluiten revolutionaire AVP-deal

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox