Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China overweegt opkoop varkensvlees

4 December 2018 - Tim Roetman

China overweegt varkensvlees op te slaan om de varkensprijs te ondersteunen. Die heeft de laatste periode namelijk flink ingeleverd als gevolg van de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest.

Sinds de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest zijn de varkensprijzen in sommige delen van China met meer dan 20% gedaald. Met het opkopen van varkensvlees wil de Chinese overheid de varkenshouders die op het moment in zwaar weer zitten, tegemoetkomen.

Om welke hoeveelheden het gaat, is nog niet bekend. Het idee is vooral gericht op de gebieden waar de varkensprijzen door de uitbraak zijn gekelderd. Mocht het plan doorgaan, dan zal dat waarschijnlijk voor het Chinees Nieuwjaar worden uitgevoerd (begin februari).

Omringende landen
Door de uitbraak van de dierziekte is er veel veranderd op de Chinese varkensmarkt. Er zijn meerdere consumenten die varkensvlees nu mijden en ook buurlanden zijn voorzichtiger geworden met het importeren van Chinees varkensvlees. Deze buurlanden nemen maatregelen om een verspreiding van de ziekte tegen te gaan; zo heeft Vietnam bij de Chinese grens inspectieteams ingezet om varkens te testen op het virus.

Ook varkensvlees van onbekende afkomst wordt extra gecontroleerd. In Taiwan is bijvoorbeeld een nieuwe wet aangenomen, waarin een persoon die vlees binnensmokkelt een boete krijgt van omgerekend ruim €28.000. De maatregelen zijn symbolisch voor de angst dat de ziekte overslaat.

Impact is groot
China heeft sinds eind augustus te maken met diverse uitbraken van het virus. Inmiddels zijn al meer dan 0,5 miljoen varkens geruimd. De ziekte werd afgelopen week nog op een varkensbedrijf met meer dan 10.000 varkens geconstateerd (nabij Peking). De maatregelen die China op het moment treft, lijken de verspreiding voorlopig in ieder geval nog niet te stoppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

Analyse Varkens

Kostprijs Nederlandse varkens relatief laag

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport Brazilië groeit flink

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox