Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Rabobank verwacht meer varkens in Europa

26 April 2019 - Tim Roetman - 7 reacties

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China schudden de varkensmarkt flink op, zo meldt Rabobank in haar nieuwe kwartaalupdate. De bank verwacht dat aantrekkende prijzen de varkenshouders motiveert om de productie op te schroeven.

In de varkensupdate van Rabobank wordt teruggekeken naar de eerste 4 maanden van 2019. Nadat de varkensprijzen in het eerste kwartaal op een relatief laag niveau bewogen, ontstond eind maart een fikse prijsrally. Dit als gevolg van een toename van de vraag uit China. Hierdoor stegen de varkensprijzen soms met wel €0,10 per kilo per week.

Rabobank liet in een eerdere publicatie al weten dat het verwacht dat de Chinese varkensproductie met 25% à 35% gaat afnemen (-13 miljoen ton varkensvlees). Volgens de bank kan deze afname op de korte termijn niet worden gecompenseerd met import van varkensvlees uit andere landen. Dit betekent dat er tekorten ontstaan.

Europese productie stijgt
De analisten van Rabobank verwachten daarentegen wel dat de Europese varkensstapel in rap tempo kan toenemen. In het jaar 2016, wat eveneens een jaar met hoge prijzen was, steeg de varkensstapel namelijk met 2,1%. Dergelijke cijfers zijn ook in dit jaar mogelijk. Niet alleen in Europa, maar ook in Brazilië, Canada en de Verenigde Staten voeren varkenshouders de productie op als gevolg van het Chinese varkenstekort.

Ondanks het optimisme op de markt, meldt Rabobank dat gewaakt moet worden voor te veel euforie. In Europa heerst bijvoorbeeld ook Afrikaanse varkenspest, waaronder in België. Daardoor ligt een uitbraak in Nederland of Duitsland op de loer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Christel 27 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882234/rabobank-verwacht-meer-varkens-in-europa]Rabobank verwacht meer varkens in Europa[/url]
Varkenstappel groeit evt wel maar niet in Nederland door 100 regels en wetten.
Deze groei komt dan wel in België en Duitsland
Abonnee
info 27 April 2019
Een ieder moet zijn eigen plan trekken dat is immers ondernemen ook al worden we bekritiseerd door organisaties die zelf geen enkele binding in hun werk hebben met de productie van producten die noodzakelijk zijn voor een gewoon levensonderhoud.
Leo 28 April 2019
Varkensprijs in China is weer aan het zakken en heeft het niveau van 2016 bij lange na niet gehaald. Landen met lage kostprijzen plukken hier de vruchten van en breiden hun productie uit. Ik vraag me af wat de ontwikkelingen gaan zijn de komende maanden.
Het uitvoeren van van de wetten en regels wordt duur gemaakt door de periferie. Die slaan daar weer een slaatje uit. De investeringen en kosten die gemaakt moeten worden om aan wet en regelgeving te voldoen verdwijnen immers in hun zakken niet in de zakken van de overheid. Lobby maakt een belangrijk deel uit van politiek en van het verdienmodel van de periferie, de ene hand wast de andere. Wetten en regels worden misbruikt om geld aan de boer te kunnen verdienen.
schoenmakers1 28 April 2019
dus de schuld is het van degene die die wetten regels maakt, en niemand anders
Piet 28 April 2019
Ik kan erg genieten van de bovengemiddelde rendementen na het slechte jaar 2015. Als je nu nog steeds aanleiding zoekt om te klagen, stop er dan toch snel mee. Je bent je naasten tot last.
vanplateringen 29 April 2019
Piet, feiten benoemen is niet klagen. Verder word ik wel moe van al die mensen die zeggen dat de varkensboeren nu allemaal miljonair worden. Prijzen pas een maand (erg) goed. Overigens zouden dit normale prijzen moeten zijn in vergelijking met alle andere sectoren buiten de landbouw, maar dit terzijde.
zeugenhouder_bert 29 April 2019
De biggen zijn gemiddeld dit jaar iets goedkoper dan vorig jaar in vergelijkbare week. Het is wel te hopen dat ze niet zo hard omlaag vliegen als vorig jaar. Als de noteringen niveau houden zou dit een goed jaar kunnen worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden