Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Weer uitbraak Afrikaanse varkenspest in Bulgarije

31 Juli 2019 - Kimberly Bakker

In Bulgarije is wederom Afrikaanse varkenspest (ASF) geconstateerd op een varkensbedrijf. Dit laten de Bulgaarse autoriteiten woensdag 31 juli weten. Het is al de vijfde uitbraak in het Oost-Europese land in korte tijd.

De uitbraak van de dierziekte is geconstateerd op een fokkerij in het dorp 'Balgarsko Slivov', wat nabij de grens met Roemenië ligt in het noorden van het land. De Bulgaarse autoriteiten laten weten dat alle 17.000 varkens op het bedrijf worden geruimd.

Groot probleem
Het land kampt al veel langer met de dierziekte en kende in de afgelopen jaren al meer dan 20 uitbraken, voornamelijk bij zogenaamde 'backyard farmers'.  Dit zijn vaak kleinschalige, niet geregistreerde varkensbedrijven. De laatste 2 weken is de intensiteit van de ASF-uitbraken fors toegenomen en zijn meer dan 100.000 varkens geruimd.

Rumen Radev, de president van Bulgarije, heeft ondertussen gesprekken gevoerd met deskundigen om de verspreiding van de dierziekte tegen te gaan. Zo zijn maandag 29 juli diverse sanitaire zones (van 20 kilometer) ingesteld rondom alle 62 geregistreerde varkensbedrijven. Tevens is het fokken van varkens zonder bioveiligheidsmaatregelen in deze zone niet toegestaan. Ook worden het leger en de politie ingezet om de ziekte te helpen bestrijden.

Hoge varkensprijzen
Diverse analisten laten weten dat de prijs van varkensvlees in Bulgarije in minder dan 1 maand tijd met 30% is toegenomen vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Volgens deze experts kan de prijs in het najaar met nog eens 15% stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden