Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

USDA investeert 1,7 miljoen dollar in bestrijding AVP

2 September 2019 - Kimberly Bakker

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) gaat een subsidie van $1,7 miljoen toekennen aan onderzoekscentrum Swine Health Information Center. Dit geld wordt gebruikt om Afrikaanse varkenspest in Azië te bestrijden.

Om de dierziekte in Azië te bestrijden, zullen Amerikaanse onderzoekers ondersteunen in het verzamelen en analyseren van alle ziektemonsters. Daarnaast wordt de subsidie gebruikt om de varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten naar de regio te vergroten, waarmee een tekort aan varkensvlees vermijden kan worden. "Het uiteindelijke doel is echter dat het risico op Afrikaanse varkenspest in de Amerikaanse varkensstapel zo klein mogelijk blijft", schrijft het landbouwministerie.

Trainingen organiseren
Het project om het virus te bestrijden, is in meerdere fases opgedeeld. In de eerste fase, die op korte termijn wordt opgestart, zullen Amerikaanse onderzoekers richting Vietnam afreizen en de huidige situatie analyseren. Vervolgens zullen zij verschillende trainingen organiseren in preventie en bestrijding van de dierziekte. Ook worden er in een later stadium diverse veldprojecten geïmplementeerd.

De hoop van het Amerikaanse landbouwministerie is dat deze projecten meer inzicht kunnen gegeven in de verspreidingsroutes van de dierziekte. Daarbij wil het op deze manier de reinigings- en desinfectieprocedures in Azië verbeteren.

China brengt reserves op markt
Dat de situatie in Azië nijpend is, blijkt tevens uit het feit dat de Chinese overheid meldt dat het onder meer varkensvlees uit de staatsreserves op de markt brengt. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel in het land fors afgenomen, waardoor het aanbod beperkt is. Dat heeft eveneens tot gevolg dat de varkensprijs op een recordniveau staat (omgerekend €2,65 per kilo levend gewicht).

Daarnaast zijn bijna alle provincies in Laos inmiddels getroffen door het virus; 15 van de 18 provincies kampen nu met Afrikaanse varkenspest. Het totale aantal gemelde uitbraken van Afrikaanse varkenspest is gestegen tot 94, met een dodenaantal van bijna 26.000.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden