Shutterstock

Analyse Countus Varkensindexen

Vleesvarkensindex daalt, Biggenindex stijgt verder

4 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De Countus Vleesvarkensindex noteerde afgelopen maand het hoogste niveau ooit, maar heeft inmiddels een daling ingezet. Daarentegen toont de Countus Biggenindex weer een stijging. Houdt het die lijn de komende weken vast?

De Countus Vleesvarkensindex is in de afgelopen maand met 2,5 punten gezakt naar 194,1 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Daarmee staat de Index overigens nog steeds ver boven het niveau van voorgaande jaren. Dat de Index in de afgelopen 4 weken iets gedaald is, komt met name doordat de hoop op nog hogere varkensprijzen de kop ingedrukt is.

Daling is niet verrassend
Dat de hoop op hogere varkensprijzen langzaam verdwijnt, hangt samen met het grote aanbod van slachtrijpe varkens. Tegelijkertijd blijft de afzet naar China hoogstwaarschijnlijk goed, waardoor zowel een verhoging als verlaging niet te verwachten is. Daarmee lijkt definitief een einde te zijn gekomen aan de periode van stijgende varkensprijzen. Daarnaast speelt ook mee dat de markt in het najaar doorgaans naar een dip toewerkt. In andere woorden: een daling is in deze periode van het jaar niet per se verrassend.

De Countus Vleesvarkensindex noteert begin oktober 194,1 punten.

Hoewel de prognose van de Countus Vleesvarkensindex aanwijst dat de daling zeker tot in het begin van januari doorzet, wordt niet verwacht dat het rendement van vleesvarkenshouders onder het langjarig gemiddelde zakt. Dit gebeurde in de voorgaande jaren wel, wat onder meer komt door het feit dat de zomermaanden de piekmaanden in de varkensmarkt zijn (bijvoorbeeld door goed BBQ-weer). Als we bijzondere omstandigheden daarlaten, dan lijken de verwachtingen echter ronduit goed op de korte termijn. Dit komt mede ook vanwege de dalende voerprijzen.

De Countus Vleesvarkensindex zal de komende weken nog blijven dalen.

Biggenindex verder omhoog
Terwijl de Vleesvarkensindex de afgelopen weken een kleine daling heeft ingezet, houdt de Biggenindex de stijgende lijn (tegen de verwachting in) vast. De Index is vorige maand met 1,4 punten gestegen naar 121 punten, waarbij 100 punten als het gemiddelde geldt. Dit sentiment komt tevens tot uiting in de markt, want het gros van de handelaren is positief over de afzet van de biggen. Dit terwijl de handel in deze periode van het jaar doorgaans wat matter is. Wellicht komt dit door de extreme temperaturen aan het begin van de zomer, of doordat de markt nu al reageert op het aantal stoppende bedrijven. 

Het bovenstaande zorgde er tevens voor dat de DCA BestPigletPrice in de afgelopen weken gestegen is naar €46,50 per big. Wanneer we kijken naar de prognose van de Countus Biggenindex, dan is de verwachting dat het positieve sentiment voorlopig nog aanhoudt. De dalende voerkosten in combinatie met de stabiele tot licht stijgende biggenprijzen zijn hier een reden voor.

De verwachting is dat de Countus Biggenindex voorlopig nog blijft stijgen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden