Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Varkensindexen zijn koersvast

6 November 2019 - Kimberly Bakker

De Countus Vleesvarkensindex en Countus Biggenindex hebben de afgelopen weken vastgehouden aan de ingezette koers. Dit betekent dat de Vleesvarkensindex verder omlaag is gegaan en de Biggenindex blijft stijgen. Wat is de verwachting voor de komende weken?

De Countus Vleesvarkensindex is in de afgelopen maand met 10,6 punten gezakt tot 183,5 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Dit niveau ligt overigens nog zeker 20 punten boven het niveau van voorgaande jaren. Dat de Vleesvarkensindex blijft dalen, komt met name door het feit dat de situatie op de markt gelijk blijft. De vraag naar China is nog altijd booming, maar ook het aanbod van slachtrijpe varkens blijft meer dan voldoende. Hogere varkensprijzen lagen daardoor in de maand oktober niet voor de hand.

De Countus Vleesvarkensindex noteert eind oktober 183,5 punten.

Stabilisatie verwacht
Voor de komende periode wordt meer stabilisatie verwacht. De prognose van de Vleesvarkensindex toont aan dat een (kortstondige) stijging in het verschiet ligt. Dit wordt ondersteund door het feit dat Van Rooi afgelopen week een verhoging heeft doorgevoerd en Vion dat deze week deed. Dat kan gezien worden als de bevestiging dat de varkensprijs de top toch nog steeds niet bereikt heeft. Hoewel de verhoging van de prijs niet verwacht was, komt deze ook niet uit de lucht vallen. De vleesprijzen laten immers al een aantal weken flinke plussen zien.

Op de achtergrond speelt ook mee dat de vraag binnen de Europese Unie toeneemt, in verband met Kerst. Het aanhoudende ruime varkensaanbod begint daardoor wat te slinken, waardoor de prijs kan stijgen. Daarnaast laten de voerprijzen nog steeds een neerwaartse tendens zien, waardoor de kosten relatief laag zijn voor vleesvarkenshouders. Al met al zorgt dit voor een positief rendement op de vleesvarkensbedrijven.

Voor de komende weken lijkt een stijging ophanden te zijn.

Biggenindex stijgt door
Daar waar de Vleesvarkensindex over de afgelopen weken de daling heeft voortgezet, houdt ook de Countus Biggenindex zijn koersvast. De Index is afgelopen maand namelijk met maar liefst 19,6 punten gestegen tot 140,6 punten. Dat de Index zo fors kon stijgen, komt deels door het feit dat de vraag goed is en de afzet vlot verloopt. Daarmee is het prijsverloop van de biggen deze herfst duidelijk anders dan verwacht. Daarnaast geldt ook voor de zeugenhouders dat de voerkosten dalen. Zo noteert bijvoorbeeld babybiggenkorrel deze maand opnieuw lager.

Voor de komende periode is de verwachting dat de stijging doorzet. Dat de Nederlandse varkensprijzen (na een stabiele periode) weer plussen, komt de prijsvorming waarschijnlijk alleen maar ten goede. Dit sentiment wordt eveneens ondersteund door de DCA BestPigletPrice van maandag 4 november. De notering ging op die datum namelijk met €2 omhoog.

De stijging van de Biggenindex lijkt nog niet ten einde te zijn.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden