Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor ABN Amro

Vleesvarkenshouder heeft flink last van coronacrisis

29 Juli 2020 - 2 reacties

De liquiditeitspositie van varkensbedrijven is in het tweede kwartaal flink afgenomen, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor die ABN Amro samen met Wageningen Economic Research heeft opgesteld. De financiële positie van vleesvarkensbedrijven is sterk gedaald, terwijl zeugenbedrijven dit kwartaal nog goed zijn weggekomen.

De rekeningcourantpositie van het varkensbedrijf in het tweede kwartaal komt uit op gemiddeld €134.000. Hiermee is de positie €30.000 achteruitgegaan in vergelijking met het eerste kwartaal, maar ligt het nog wel bijna €100.000 hoger dan vorig jaar.

De afname heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Het afnemen van de slachtcapaciteit door het sluiten van slachterijen vanwege coronabesmettingen, en het exportverbod waarmee sommige slachthuizen kampen, hebben de varkensprijzen doen dalen. Sinds begin maart zijn de prijzen met een derde gedaald, wat de liquiditeitspositie van de varkenshouders beïnvloedde.

Vleesvarkensbedrijven
Vleesvarkensbedrijven staan er in het tweede kwartaal minder goed voor dan in het eerste kwartaal. Eind juni stond de rekening-courantpositie op €126.000, een afname van €39.000 in vergelijking met het eerste kwartaal. Wel behouden de vleesvarkenshouders een sterk verbeterde positie in vergelijking met vorig jaar en ligt het niveau ruim €62.000 hoger.

Waar de positie van de vleesvarkensbedrijven is verminderd, is de positie van de zeugenbedrijven nog iets verbeterd. De biggenhandel heeft later moeten incasseren van de coronacrisis en daarom is de afname in liquiditeitspositie nog niet zichtbaar. Inmiddels staan de afzetmogelijkheden in zowel binnen- als buitenland onder druk door de moeizame afzet van vleesvarkens.

Perspectief
De huidige prijsval is fors, maar door opgebouwde buffers is de situatie nog niet dramatisch. Mits de mondiale slachtprocessen en de afzetmogelijkheden weer herstellen, en er geen handelsbelemmeringen of beperkingen van de coronacrisis zijn, dan zijn de vooruitzichten op de varkensmarkt gunstig.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
boerke 29 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888511/vleesvarkenshouder-heeft-flink-last-van-coronacrisis]Vleesvarkenshouder heeft flink last van coronacrisis[/url]
Komt door de opgeklopte biggenprijs van de eerste helft van dit jaar.
Abonnee
knor 29 Juli 2020
mee eens
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief