BMEL

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitse landbouwminister bevestigt AVP

10 September 2020 - Chanti Oussoren

Gisteren (9 september) bleek dat er een wild zwijn in Duitsland is gevonden die vermoedelijk besmet was met de Afrikaanse varkenspest (AVP). Inmiddels is het vermoeden bevestigd en blijkt het inderdaad om een AVP-besmetting te gaan.

Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, heeft inmiddels bevestigd dat de ziekte is vastgesteld bij het kadaver dat gisteren in Brandenburg werd gevonden. De Duitse Boerenvereniging (DBV) maakt zich zorgen over het risico van verspreiding naar dichtbij gelegen varkensbedrijven.

Volgens Thomas Mettenleiter, voorzitter van de Duitse diergezondheidsdienst (FLI), moet nu worden gecontroleerd of het virus zich al heeft verspreid in Duitsland. Het in Brandenburg gevonden karkas lag er volgens hem waarschijnlijk al geruime tijd.

Uitvoer naar het Azië
De Duitse varkensvleesafzet naar het buitenland komt direct in gevaar nu blijkt dat het land haar AVP-vrije status is verloren. Het betreffende district wordt per direct geclassificeerd als een bedreigd gebied. Alle varkens op varkenshouderijen en het vlees van deze bedrijven mogen dit gebied niet verlaten.

Allereerst wordt dus enkel het transport van het getroffen gebied stopgezet, maar varkenshouders in heel Duitsland moeten rekening houden met het terugvallen van afzet richting het buitenland. Voornamelijk de export richting Azië komt hierbij in gevaar. In de periode van januari tot april exporteerde Duitsland circa 158.000 ton varkensvlees richting China. Dit is een verdubbeling van het aantal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Momenteel werkt het Duitse ministerie aan overeenkomsten met landen buiten Europa, om zo tot een akkoord te komen met betrekking tot regionale exportbeperkingen. De Duitse landbouwminister gaat ervan uit dat de handel binnen Europa grotendeels kan worden gehandhaafd.

Maatregelen
Joachim Rukwied, voorzitter van de DBV, verwacht dat er snel gepaste ingrepen zullen volgen om het virus in te dammen. "Er moet een everzwijnvrije zone aan de grens met Polen komen. Dit omvat ook de consequente jacht op wilde zwijnen en afscheiding met varkensbedrijven."

In een persconferentie presenteerde Klöckner een plan van aanpak die de AVP weer uit Duitsland moet verdrijven. In dit plan mag er onder andere nog maar beperkt verkeer rijden en komen er barrières. Daarnaast wordt ook de zoektocht naar andere besmette kadavers opgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden