Agrifoto

Nieuws liquiditeitsmonitor

Vleesvarkenshouder sluit 2020 af gelijk aan 2019

28 Januari 2021 - 7 reacties

De liquiditeit van varkenshouders was begin 2020 bijzonder goed, maar naarmate het jaar vorderde ging de rekening-courant er steeds verder op achteruit. In het laatste kwartaal kwam de lopende rekening gemiddeld op €81.000, dat is €29.000 minder dan in dezelfde periode 2019, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Vooral de lopende rekening van zeugenhouders is erop achteruitgegaan. Wat is de verwachting voor 2021?

Begin 2020 zette de liquiditeit van varkenshouders een verbetering in. Dit als gevolg van hogere vlees- en biggenprijzen. Naarmate het jaar vorderde daalden de prijzen echter fors als gevolg van de coronacrisis en handelsbelemmeringen. Toen ook de Afrikaanse varkenspest (AVP) toesloeg in Duitsland, zakten de prijzen naar een dieptepunt en ging de gemiddelde liquiditeit van varkenshouders hard onderuit.

De Nederlandse biggenprijzen daalden van €89 in maart naar €25 in december. Ook de vleesvarkensprijzen moesten fors inleveren en zakte van €1,86 per kilo in maart naar €1,25 in december. De totale uitgaven van het gemiddelde varkensbedrijf waren in het vierde kwartaal van 2020 iets lager dan in 2019, vooral door lagere aankoopkosten van biggen op vleesvarkensbedrijven.

Varkensbedrijven hebben minder geld aangetrokken en minder besteed aan investeringen. Ook hebben banken aflossingen opgeschort en is minder belasting betaald.

Zeugenhouders veel schade
Vooral de lopende rekening van zeugenhouders is in de tweede helft van het jaar snel verslechterd. In het vierde kwartaal daalde de biggenprijs ver onder de kostprijs en werd de kasstroom gemiddeld 56.000 negatief. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 is dat een afname van bijna €40.000.

Onder de vleesvarkenshouders bleef de schade enigszins beperkt in vergelijking met het voorgaande jaar. De rekening-courant stond eind 2020 op 116.000 en blijft hiermee vrijwel gelijk aan die van 2019. Vleesvarkenshouders konden de lagere prijzen enigszins compenseren met de lagere aankoopkosten van biggen. In de maanden april tot juli gaf de daling van de biggenprijs echter onvoldoende compensatie, de liquiditeit verbeterde iets in de maanden augustus tot november omdat de biggenprijzen toen verder daalde.

Ook in 2021 onzekerheid
Het afgelopen jaar was een periode vol onzekerheden voor varkenshouders. Ook voor 2021 ziet de situatie er niet geheel rooskleurig uit en drukken AVP en corona een stempel op de markt. De afzet van varkensvlees richting de horeca kan in de loop van het jaar weer toenemen mits de verspreiding van het coronavirus beperkt wordt.

De situatie op de Duitse varkensmarkt blijft waarschijnlijk een storende factor op de Europese varkensmarkt. Ze zijn daar druk bezig om het overaanbod vleesvarkens in te dammen. Het is de verwachting dat deze in de komende maanden wordt weggewerkt, maar de exportbelemmering waar Duitsland mee kampt zullen op korte termijn niet verdwijnen.

Krimp in aantallen
Als gevolg van de sanering van de varkenshouderij zal het aantal varkens in 2021 waarschijnlijk verder afnemen. ABN Amro verwacht een krimp van circa 7% in de varkensstapel, waarbij de afname voornamelijk toe te schrijven is aan het aantal zeugen. Ook geeft de bank de prognose dat het aantal zeugenhouders in Duitsland flink zal afnemen als gevolg van stroeve marktomstandigheden en de maatschappelijke en politieke discussie in het land over de welzijnseisen voor varkens. Een daling in het zeugenbestand van meer dan 10% sluit ABN Amro niet uit.

Waarschijnlijk verbeteren de biggen- en vleesvarkensprijzen in het eerste halfjaar, zo voorspelt de bank. Zolang AVP niet naar Nederland komt en de coronacrisis minder ingrijpend wordt, verwacht de bank voor 2021 een liquiditeitsverbetering.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
rollade 28 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890808/vleesvarkenshouder-sluit-2020-af-gelijk-aan-2019]Vleesvarkenshouder sluit 2020 af gelijk aan 2019[/url]
welke rekenmachine gebruiken jullie ?
Als je al begint, dat bij een aantal ondernemers de rente en aflossingen wat achtergesteld zijn, dan kun je wel suggereren dat het banksaldo 2 keer eind van het jaar ongeveer gelijk was, maar volgens mij willen die banken dat geld toch wel hebben, TOCH ? dus gaten vullen heet dat volgens mij, en daar is geen enkele ondernemer ooit beter van geworden.
Want ik reken dus gewoon, dat mijn biggenaankoop ongeveer 7,50 euro goedkoper is geworden, en mijn varkens ongeveer 13 euro minder duur verkocht. Voer is duurder geworden, dus volgens mij als mester teruggeboerd..............................
Abonnee
janus 28 Januari 2021
Ja rollade,ik denk dat jij gelijk hebt,maar je weet toch ondertussen wel dat iedereen rondom de landbouw altijd,victorie kraait,en dat alleen jij het gevoel krijgt dat het bij jou niet klopt. kijk gewoon naar buiten en ZIE wat er gebeurd!!,allemaal weelde??
Abonnee
truus 31 Januari 2021
het is gedaan met de varkenshouderij in Nederland
Koen 1 Februari 2021
janus schreef:
Ja rollade,ik denk dat jij gelijk hebt,maar je weet toch ondertussen wel dat iedereen rondom de landbouw altijd,victorie kraait,en dat alleen jij het gevoel krijgt dat het bij jou niet klopt. kijk gewoon naar buiten en ZIE wat er gebeurd!!,allemaal weelde??
Klopt Janus, de boer een worst voor houden kunnen onze 'vrienden' van de periferie wel. De boekhouder vertelde mij recent in alle eerlijkheid dat de verdienste in oa. de varkenshouderij (bij boeren) al jarenlang gewoon slecht zijn, maarja dat wisten we al.
De bescheiden boeren met lage kosten verdienen vaak 'verrassend' 'goed', dat is ook logisch. En de boeren waarvan men aan de buitenkant denkt daar wordt geld verdient, daar is het achter de schermen in de boeken een drama, of het bedrijf heeft meerdere eigenaren vaak bedrijven uit de periferie, en de boer is dan de manager met een klein aandeel die vaak evengoed nog de risico's en de faalkosten mag dragen.
Lupo 1 Februari 2021
Er wordt in de agrarische sector ook altijd maar wat in een cirkeltje gelult. De voervoorlichter zegt dat je teveel betaald voor entstof, de dierenarts vindt dat je te weinig voor de biggen krijgt en de varkenshandelaar zegt dat je teveel voor het voer betaald.

Wanneer je ze dan confronteerd en zegt dat je onderzoek hebt gedaan en dat daar uitkwam dat ze allemaal teveel marge bij je pakken krijgen ze een rood hoofd.
Abonnee
polu 1 Februari 2021
een rood hoofd krijgen ze allang niet meer , veel hebben last van hun ego en lijken onaantastbaar , emotieloos
1 Februari 2021
polu schreef:
een rood hoofd krijgen ze allang niet meer , veel hebben last van hun ego en lijken onaantastbaar , emotieloos
Nou die buitendienst mensen zijn vaak niet zo'n helden en wanneer je moeilijke vragen stelt dan mogen ze niks doen want dan moet het verkoopleidertje eerst langskomen. Onaantastbaar enz. dat is het laatste wat bij mij opkomt wanneer ik aan de mensen denk die werkzaam zijn in de periferie, mischien dat ze wel proberen zo over te komen maar dan heb ik dat niet in de gaten of het werkt niet, ze staan eerder stijf van de spanning.

Je kunt wel zien dat ze allemaal dezelfde cursus volgen en gevolgd hebben. Ze vertellen allemaal hetzelfde verhaaltje en ook nog op dezelfde manier alleen gebruiken ze andere merk- en bedrijfsnamen, dan kun je tenminste ook nog iets van onderscheid ontdekken tussen de gesprekken die je hebt met deze lieden. Alsof ze een plaat afspelen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief