Shutterstock

Nieuws Varkens

Herstel vleesvarkensindex laat op zich wachten

5 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De DCA-biggenindex zet de stijgende trend, die eind 2020 werd ingezet, ook in 2021 voort. De biggenindex bereikt het hoogste puntenaantal sinds september vorig jaar. De vleesvarkensindex kan nog altijd geen terrein winnen.

De biggenindex bereikte in week 4 een puntenaantal van 51,5 (100 punten geldt als het 5-jarig gemiddelde). Dit is het hoogste puntenaantal sinds september 2020 en de index ligt maar liefst 15,1 punten hoger dan in week 53. De grootste stijging vond plaats in week 1. Toen steeg de index met 9,6 punten. In de daaropvolgende weken was het verschil kleiner, maar de index steeg wel.

Laagste niveau sinds maart 2019
De vleesvarkensindex toont nog altijd geen herstel. Als sinds november (week 45) zakt de index wekelijks. De index sloot 2020 af met een puntenaantal gelijk aan het 5-jarig gemiddelde. In week 2 werd de daling kort stopgezet, maar vervolgens zakte de index toch verder. Wel moet opgemerkt worden dat het puntenverschil wekelijks kleiner begint te worden. In week 4 noteerde de index op 89,3 punten, slechts 0,6 punten lager dan in de voorgaande week. De index bereikt hiermee wel het laagste niveau sinds maart 2019.

Stijgende lijn verwacht
Al heeft het even op zich laten wachten, volgens de prognose van de varkensindexen zit er een stijgende lijn aan te komen. Niet alleen de biggenindex, maar ook de vleesvarkensindex zal volgens verwachting herstellen. De vleesafzet zal volgens de prognose seizoensmatig langzaam toenemen. In deze verwachting is echter geen rekening gehouden met de coronacrisis. Het herstel kan belemmerd worden als de horeca gesloten blijft.

Klik hier voor meer grafieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden