ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Danish Crown gaat capaciteit weer vergroten

26 Maart 2021

Danish Crown is voornemens haar slachtcapaciteit in Denemarken weer uit te breiden. Het bedrijf lijkt de coronaperikelen onder controle te hebben. Sinds vorig najaar was het aanbod varkens te groot voor de capaciteit en besloot het bedrijf zelfs een B-prijs voor het overaanbod in te voeren.

Het overaanbod is nu dus definitief verleden tijd en Danish Crown zal zelfs weer varkens van nieuwe leveranciers accepteren. Vorig najaar trof een toenemend aanbod varkens een gereduceerde slachtcapaciteit. Voor Deense varkenshouders was leveren aan slachthuizen in Duitsland niet meer interessant vanwege de abrupt gedaalde prijzen aldaar. Dit werd veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. Deense varkenshouders boden daarom meer dieren aan bij Deense slachthuizen. De slachtcapaciteit stond echter onder druk vanwege maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit resulteerde uiteindelijk in een slachtachterstand van 1 week, dat zijn circa 350.000 dieren

Inmiddels lijkt deze achterstand weggewerkt en kunnen er weer extra dieren aangenomen worden. Hiervoor moesten wekelijks 200 extra laadmomenten bij boeren worden ingepland en werden er 500 extra mensen aangenomen voor het werk op het slachthuis.

Blik vooruit
Volgens Danish Crown zouden er 70 nieuwe leveranciers op de wachtlijst staan. Deze varkenshouders zouden op jaarbasis 250.000 tot 350.000 varkens kunnen leveren. Danish Crown gaat nu dus voorzichtig beginnen met het toelaten van deze leveranciers. Waarschijnlijk kan de Deense slachter de varkens goed gebruiken om aan de lucratieve Chinese vraag te kunnen voldoen. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend in het gebroken boekjaar 2019/2020 een recordwinst te hebben geboekt.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensprijs kijkt omhoog: internetbeurs plust 27 cent

Nieuws Varkens

Varkensslachtingen Duitsland nóg verder terug

Analyse Varkens

Varkensslachtingen vallen ver terug tijdens kerstreces

Nieuws Varkens

Miratorg is concurrent voor varkensvleesexporteurs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief