Matthias Wehnert / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Situatie Afrikaanse varkenspest blijft zorgelijk

7 April 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

De situatie rondom Afrikaanse varkenspest (AVP) in Oost – Duitsland lijkt vooralsnog niet te stabiliseren. Het aantal bevestigde besmette zwijnen steeg tot 917 (meldingen tot en met 31 maart). Ook in China lijkt de situatie allerminst onder controle.

De grootste besmettingshaard in Duitsland is Brandenburg met 831 gevallen. In Sachsen werden tot nu toe 86 met AVP besmette dieren gevonden. Ondanks alle maatregelen die overheden nemen, lijkt het aantal met AVP besmette zwijnen nog niet af te nemen. Ten opzichte van de laatste tussenstand op 26 maart zijn er in 5 dagen tijd maar liefst 57 nieuwe gevallen gemeld. De premie die jagers ontvangen voor een geschoten zwijn is inmiddels verhoogd naar €100 per stuk, ongeacht het gewicht van het dier.

Brandhaard in Polen tegen Duitse grens
In Polen lijkt de provincie Lebus op dit moment de grootste besmettingshaard te zijn. Deze regio ligt aan de Duitse grens en driekwart van alle gevallen in Polen werden in deze streek gevonden. In heel Polen zijn in de eerste 3 maanden van 2021 reeds 981 besmette zwijnen gevonden. 102 van deze gevallen werden bevestigd in de week tot en met 28 maart. Het risico van insleep vanuit Polen blijft ondanks geplaatste wildhekken dus aanwezig.

Hoe ernstig is de situatie in China?
Over de situatie in China duiken steeds weer nieuwe berichten op. Recent zou het gaan om uitbraken in met name de Noordelijke provincies. Koud weer, een groeiende varkensdichtheid als gevolg van de wederopbouw van de varkensstapel en nieuwe virustypen zouden zorgen voor een nieuwe serie uitbraken in Noord-China en de provincie Henan. Meerdere analisten en mensen werkzaam in de sector zeggen te verwachten dat in sommige provincies 20% tot 30% van de zeugenstapel is gestorven in de afgelopen maanden. Biggenprijzen lijken een krimpende zeugenstapel in China te bevestigen. De prijzen voor biggen stijgen en naderen steeds meer het recordniveau van februari 2020. Biggen kostten op het moment $274 per stuk.

De Chinese overheid reageert niet op het nieuws over deze uitbraken. Voedselzekerheid is een gevoelig onderwerp in het land en al sinds het begin van de AVP-uitbraak hebben insiders het idee dat de werkelijke situatie veel ernstiger is dan de officiële data van de overheid doet geloven. Zo meldde het Chinese ministerie voor landbouw slechts 8 gevallen van AVP in het eerste kwartaal.

Dood zwijn aangespoeld in Taiwan
Taiwan, dat tot nog toe vrij is van AVP, bevestigde dat er afgelopen weekend een dood wild zwijn is aangespoeld dat besmet bleek met AVP. Het varken zou afkomstig zijn uit China. Uit tests blijkt namelijk dat het gevonden virustype matcht met het virus dat in China circuleert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Thomas 8 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10891718/situatie-afrikaanse-varkenspest-blijft-zorgelijk]Situatie Afrikaanse varkenspest blijft zorgelijk[/url]
Dus dit wisten ze in China een half jaartje geleden ook al, de wereld constant een beetje veel voor de gek lopen houden, uitkijken voor dat volk.
Leon 8 April 2021
Chinese vleesproducent WH group heeft een goede zet gedaan door onder andere smithfield in Amerika te kopen. Ook in Europa heeft WH group mooie productielocaties. Ze kunnen zo voor de Chinese markt varkensvlees importen dat afkomstig is van hun eigen productielocaties.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden