Nowaczyk / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

12 November 2021 - Stef Wissink

Poolse varkenshouders zijn op het moment nauwelijks bereid om biggen te kopen. De slechte economische situatie in de varkenshouderij ligt hieraan ten grondslag. Bedrijven besluiten eigen geteeld graan te verkopen om de eigen liquiditeitspositie te ondersteunen. Dat meldt het Duitse SUS-online op basis van bronnen.

De van oorsprong nog sterk versnipperde Poolse varkenshouderij met veel kleine bedrijven staat voor grote uitdagingen. Varkenshouders ontbreekt het geld om voor biggen te betalen en besluiten mede daarom om granen direct te verkopen. De Poolse belangenorganisatie voor de vleesindustrie roept de overheid op om bedrijven tegemoet tekomen. De situatie in Polen heeft ook een flink effect op de Deense varkenshouderij. De Denen exporteerden vorig jaar zo'n 6 miljoen biggen naar Polen. 

Varkenspest extra onzekerheid
Extra onzekerheid voor varkenshouders in Polen is de zeer onrustige situatie omtrent de Afrikaanse varkenspest. Waar de situatie in het eerste half jaar wat rustiger leek, zijn de afgelopen maanden veel bedrijven besmet geraakt. Sinds 1 januari dit jaar is de Afrikaanse varkenspest op 119 Poolse bedrijven vastgesteld. Ook werd het virus gevonden bij liefst 2.380 wilde zwijnen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden