Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Wojciechowski beraadt zich op ingrijpen varkensmarkt

19 Januari 2022 - Wouter Baan

Al langere tijd wordt door Europese lidstaten geopteerd voor steun aan varkenshouders, maar tot nu kwam Eurocommissaris Janusz Wojciechowski niet in actie. Nu het herstel van de varkensprijzen uitblijft, wordt de roep voor ingrijpen alsmaar groter.

Wojciechowski meldde eind december om begin 2022 opnieuw naar de marktsituatie te kijken voor tekenen van herstel. Begin deze week kwam het onderwerp in een hoorzitting opnieuw ter sprake. Maar, besluiten over het wel of niet opkopen van varkensvlees middels interventie zijn nog niet genomen. Wel is de druk op Wojciechowski opgebouwd. Begin dit jaar is de prijsdruk verder toegenomen en hebben grote Europese slachterijen hun noteringen naar beneden bijgesteld, waaronder Vion in Nederland.

Geen tekenen van herstel
De Duitse commissievoorzitter Norbert Linsin gaf tijdens de hoorzitting aan dat hij geen tekenen ziet van een ommekeer in de markt. De hele teneur is dat Wojciechowski de situatie op zijn beloop wil laten gaan door niet in te grijpen. De Pool pareerde de kritiek door aan te geven dat hij in december tekenen van marktherstel zag. Ook vanuit het Europese Parlement wordt de druk opgebouwd. Het Belgische parlementslid Tom Vandenkendelaere deed vorige week al een oproep. Langer wachten is voor hem geen optie door de stevige verliezen die varkenshouders lijden.

Overigens twitterde de Poolse Eurocommissaris maandag 17 januari nog over het voorzichtige herstel van de prijzen op de biggenmarkt. Hij vergat daarbij echter te noemen dat de varkensprijzen geen tekenen van herstel tonen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden