Shutterstock

Nieuws Rabobank

'Varkensvleesproductie in Europa krimpt licht in 2022'

27 Januari 2022 - Linda van Eekeres

De varkensvleesproductie in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk krimpt dit jaar met minstens 0,5%, zo voorziet Rabobank. De prijzen blijven in het eerste kwartaal van 2022 onder druk staan, omdat het aanbod eerst moet afnemen voordat de prijzen verbeteren. De verwachting is dat de import vanuit China verder daalt, met 10% tot 25% ten opzichte van afgelopen jaar.

In de Europees landen en het Verenigd Koninkrijk steeg de productie van varkensvlees  tussen januari en oktober 2021 met 2% ten opzichte van één jaar eerder. Door een afname van de vraag is een overaanbod ontstaan. De maandelijkse export vanuit de landen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bleef in de tweede helft van 2021 onder het niveau van 2020. De Rabobank verwacht dat deze licht dalende tendens in de export doorzet in het eerste kwartaal van 2022.

De zeugenstapel in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, blijft dalen. Sectormanager René Veldman in een persbericht: "Deze versnelde daling in Duitsland komt door de uitdagende marktsituatie in combinatie met de eerder aangekondigde nieuwe regelgeving. Bovendien is de impact van Afrikaanse varkenspest groot. Voor de Nederlandse ondernemers blijft aandacht voor preventie essentieel. De preventiescan op de site van Vitale Varkenshouderij kan ondernemers daarbij helpen."

Chinese varkensvleesimport daalt
Van januari tot en met oktober is 56% minder varkensvlees geëxporteerd naar China vanuit de 27 Europese landen en het Verenigd Koninkrijk, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Varkensvlees vanuit Brazilië zorgt met name voor Spanje voor concurrentie. Andere exportmarkten konden de lagere export naar China niet compenseren. 

Grafiek in het Rabobank-rapport met het aandeel van exportlanden in China's varkensvleesimport in de periode januari tot en met oktober. Bron: Trade Data Monitor, 2022

In 2022 verwacht Rabobank een verdere groei van de varkensvleesproductie in China, maar wel minder dan in afgelopen jaar. Na een tijdelijke opleving in het vierde kwartaal zijn de varkensprijzen in China de afgelopen weken opnieuw gedaald tot onder het kostprijsniveau, stellen Rabo-experts. "Dit geeft aan dat de zwakke vraag naar varkensvlees in het eerste kwartaal blijft aanhouden." De bank verwacht dat de Chinese vraag naar varkensvlees zich in de tweede helft van het jaar geleidelijk herstelt, waardoor de import ook weer toeneemt. "Toch zal China's varkensvleesimport naar verwachting met 10% tot 25% of 400.000 ton tot 1,2 miljoen ton dalen ten opzichte van 2021", aldus de experts.

Prijzen blijven eerste kwartaal onder druk staan
De prijzen blijven in het eerste kwartaal van 2022 onder druk staan, omdat het aanbod eerst moet afnemen voordat de prijzen verbeteren. Veldman: "We verwachten dat lage opbrengstprijzen samen met hoge voerkosten de komende maanden zorgen voor een aanhoudende druk op de marges. Het is belangrijk dat bedrijven de ontwikkeling van de liquiditeitsposities goed in beeld hebben. Neem daarbij ook het scenario mee waarbij prijsherstel langer duurt dan we nu verwachten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden