ForFarmers

Achtergrond ForFarmers

CFO Tjebbes voorlopig tussenpaus bij ForFarmers

1 April 2022 - Wouter Baan

ForFarmers zit vanaf half april zonder CEO. Huidig directeur Yoram Knoop stopt namelijk op 14 april na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, zo werd vorig jaar november al aangekondigd. In de tussentijd heeft het beursgenoteerde veevoerconcern nog geen nieuwe topman gevonden. CFO Roeland Tjebbes neemt - onder uitdagende marktomstandigheden - voorlopig de honneurs waar.

De 53-jarige Tjebbes zit pas relatief kort bij ForFarmers. Daarvoor was hij onder meer CFO bij Vion, A-ware en Nutreco. Tot twee jaar geleden was hij de financiële man bij zuivelhandelshuis Hoogwegt. Daarna begon hij aan zijn avontuur bij ForFarmers, waar hij vanaf half april dus voorlopig eindverantwoordelijk is. Een woordvoerder van ForFarmers laat desgevraagd weten dat de zoektocht naar een nieuwe CEO nog in volle gang is, maar kan er verder niets over kwijt. Vanaf half april staat Tjebbes aan het roer als tussenpaus. Hoewel het zeker niet ongebruikelijk is dat de CFO's doorgroeien tot CEO, is het de vraag of Tjebbes daarvoor de juiste man is. Op basis van zijn CV lijkt hij meer een man van de cijfers. 

Zoektocht naar boegbeeld
Een nieuwe topman voor ForFarmers vinden, is ogenschijnlijk nog niet zo'n eenvoudige klus. In de vijver van de Cargills van deze wereld zitten waarschijnlijk kandidaten genoeg, maar ForFarmers zoekt iemand die kan connecten met de boer. Een boegbeeld zogezegd, waar de boerenachterban waarde aan hecht. Het gebrek aan agrarische voelsprieten speelde Yoram Knoop uiteindelijk op, waardoor een derde termijn er niet in zit. Wel heeft hij in de afgelopen acht jaar (verdeeld over twee termijnen) prima dingen gedaan, met de beursgang in 2016 als hoogtepunt. In 2018 kwam de klad echter in de resultaten en sindsdien kwakkelt de veevoerreus. De waarde van het aandeel schommelt momenteel rond een koers van €3,50 en dat is niet veel hoger dan toen de ledencertificaten nog op het interne platform van Van Lanschot werden verhandeld. Beleggers laten ForFarmers door de tegenvallende resultaten en gebrek aan perspectieven links liggen.

CFO Roeland Tjebbes is vanaf  half april voorlopig eindverantwoordelijke bij ForFarmers.

Onder Knoop werden vorig jaar nog ambitieuze plannen geformuleerd om buiten Europa te treden, maar die plannen zijn voorlopig on hold gezet. ForFarmers focust zich dit jaar op de bestaande markten in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Polen, zo gaf COO Pieter Wolleswinkel kortgeleden in een interview aan. Waarschijnlijk onder het mom van: even geen gekke dingen doen. De tijden zijn uitdagend genoeg met de krimp van de veestapel op de bestaande markten als grootste strategische uitdaging. De veevoersector is competitiever dan ooit. Met name in de krimpende varkenshouderij heeft ForFarmers het volgens betrokkenen lastig om klanten aan zich te binden. In de rundveesector gaat het beter. De Nederlandse varkenshouderij is echter wel de grootste deelafzetmarkt voor de veevoerreus uit Lochem.

'Sector in moeilijk vaarwater'
Ongemerkt hebben er de afgelopen twee jaar overigens behoorlijk veel wijzigingen in het directieteam van ForFarmers plaatsgevonden. Directeur van de varkensdivisie Richard Dijkstra vertrok, net als strategiedirecteur David Foussert die naar Avebe ging. Ook voormalig marketingdirecteur Stijn Steendijk werkt niet meer bij het veevoerbedrijf. Nu vertrekt ook CEO Knoop, in turbulente tijden. "De sector zit in moeilijk vaarwater", zo gaf hij begin dit jaar aan in een interview met beleggersplatform IEX. Daarbij doelde hij voornamelijk op het stikstofbeleid en daarmee mogelijk een verdere krimp van de veehouderij in ons land. Intussen is daar de overspannen grondstoffenmarkten, versterkt door de oorlog in Oekraïne, nog bijgekomen. Recentelijk besloot ForFarmers daarom om het inkoopprogramma van eigen aandelen voorlopig stop te zetten, omdat liquiditeit in deze tijden gevraagd is in de bedrijfsvoering.  

De nieuwe CEO wacht een ambitieuze taak om de resultaten bij marktleider van de Europese mengvoersector weer op de rails te krijgen. Ook wacht hem of haar de taak om de banden met coöperatie FromFarmers, dat grootaandeelhouder is van de onderneming, warm te houden. Ook het toetreden tot groeimarkten buiten Europa is nog geen gesloten boek. ForFarmers is in de kern een solide bedrijf met een betrouwbaar track record en een sterke balans, dus dat biedt zeker kansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kwartaalcijfers

Duidelijke trendbreuk in resultaten ForFarmers

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden