Shutterstock

Nieuws Varkens

Verenigde Staten twisten over welzijnsregels varkens

8 Augustus 2023 - Eric de Lijster - 1 reactie

Binnen de Verenigde Staten is een twist ontstaan over de eisen die de individuele staten mogen opleggen voor de verkoop van landbouwproducten. Zo komt er in de Amerikaanse staat Californië wetgeving aan om de verkoop van varkensvlees, kalfsvlees en eieren die niet voldoen aan bepaalde welzijnsregels te verbieden. Bij de federale regering in Washington is nu een wet ingediend om de mogelijkheden in te perken voor individuele staten om de verkoop van agrarische producten zelf te reguleren.

Deze wet wordt gesteund door de National Pork Producers Council (NPPC), de brancheorganisatie van varkensbedrijven in de Verenigde Staten. Dit meldt Reuters. In Californië treedt volgend jaar een wet in werking die hogere eisen stelt aan het dierenwel zijn aan varkens-, kalver- en kippenbedrijven. Zo moet onder meer de ruimte per dier worden vergroot. Dierenwelzijnsorganisaties zijn voor. De NPPC laat weten te vrezen voor hogere kosten voor de varkenshouders. Ook vraagt de koepelorganisatie zich af of het dierenwelzijn wel echt verbetert en zij vreest dat de nieuwe regels de opmaat vormen voor meer beperkingen door de staat Californië. 

Sommige bedrijven hebben echter al geïnvesteerd om aan de nieuwe welzijnsregels te voldoen. Zo is de schatting dat ongeveer al een derde van de eierbranche voldoet aan de regels. Vanuit de federale senaat wordt echter een wetsvoorstel voorbereid die het individuele staten lastiger moet maken zich te onderscheiden op de markt. Deze zogeheten Eats Act gaat, als hij eenmaal is aangenomen, de Californische welzijnswet overrulen. Volgens een rapport van de Harvard Law School kan het echter ook meer dan duizend nationale en lokale voorschriften in voedselveiligheid- en gezondheid ongeldig maken. Ook bestaat de vrees dat foodbedrijven zich niet langer goed kunnen onderscheiden op de markt, waardoor zij geen hogere prijs kunnen vragen voor producten met een specifieke toegevoegde waarde.

Wanneer de Eats Act in behandeling wordt genomen door 'Washington' is nog onduidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Varkensstapel
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 9 Augustus 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10905417/verenigde-staten-twisten-over-welzijnsregels-varkens]Verenigde Staten twisten over welzijnsregels varkens[/url]
Goed artikel. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor het perspectief van ontwikkelingen. Heel belangrijk is de mondiale afstemming. Die moet vanuit de sector opgepakt worden om milieu/welzijns verdwaasden voor te zijn in extreme eisen. Ook binnen de EU zijn de verschillen groot. Duitsers vreten straks alleen nog import varkensvlees producten omdat de zeugen zelf hun nest moeten bouwen en hun kraamzorg moeten kunnen regelen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Achtergrond Varkens

Varkensstapel krimpt het snelst in Denemarken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox