Mycotoxinen verdrievoudigd

Graan bevat dit jaar meer giftige schimmels

10 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Belgische brancheorganisatie voor veevoederfabrikanten (Bemefa) en de vereniging voor graanhandelaren (Synagra) waarschuwen dat de tarwe- en maïsoogst dit jaar tot driemaal meer mycotoxinen bevat dan normaal het geval is. Dit zijn natuurlijke giftige schimmels die, bij een hoge dosis, voor problemen kunnen zorgen. Beide organisaties waarschuwen daarom op te passen bij het voeren en scherpen controles aan.

De goede oogst van granen wordt dit jaar gekenmerkt door verhoogde mycotoxinegehaltes. Niet alleen in België is dat het geval. Bemefa en Synagra testen namelijk ook partijen afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ieder jaar wordt het niveau mycotoxinen gemonitord maar, dit jaar wordt het aantal genomen monsters opgevoerd. Niet alleen na de oogst, maar ook in de bewaring.

De gifstoffen komen in bijna alle graansoorten voor. De groei van het gewas en opslag kunnen de gehaltes beïnvloeden. Maar, ook de rassenkeuze, weersomstandigheden en grondbewerking doen dat. Om een beeld te krijgen van de besmetting wordt direct na de oogst bemonstert door Synagra en Bemefa. Dat gebeurt vooral bij korrelmaïs en tarwe.

Dit jaar komen vooral de mycotoxinen DON (deoxynivalenol) en ZEA (zearalenon) meer voor in graan. De detectielimiet van DON werd in 91 van de 246 monsters behaald. Bij ZEA was dat 11 maal het geval. Worden in een rantsoen veel granen gebruikt, dan is het oppassen of de maximale hoeveelheid niet wordt overschreden. Slechts drie monsters werden geheel afgekeurd vanwege een te hoog niveau mycotoxinen. Dat is vergelijkbaar met 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tot 8 miljoen ton soja is verzopen in Brazilië

Analyse Granen & Grondstof

Regen in de weerberichten tempert de tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blokkeert weer twee graanschepen

Analyse Granen & Grondstof

Rusland probeert stiekem graanprijs op te drijven

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden