Ledenleveringsbewijs vervangt bietenquotum

Op 1 september 2017 verdwijnt de Europese suikermarktordening en komt het suikerbietenquotum te vervallen. Hoe gaat coöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, dan de Nederlandse bietenteelt naar haar leden toe organiseren? Hiervoor introduceert de coöperatie de zogeheten ledenleveringsbewijzen, legt Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun, uit aan Boerenbusiness-redacteur Eric de Lijster in een gesprek op Boerenbusiness TV.

Hierbij is vooral het evenredig herverdelen van de huidige suikerreferentie over de leden een onderwerp. Deze worden over ruim anderhalf jaar in dezelfde verhouding verdeeld over de aandelen die een lid heeft van Cosun. Dit kan wel betekenen dat leden soms aandelen moeten kopen of verkopen, zo legt De Lugt uit.

Het ledenleveringsbewijs vervangt daarbij het bietenquotum, vertelt De Lugt. Het principe van het ledenleveringsbewijs lijkt op de het huidige quotasysteem. De toewijzing van volumes is afhankelijk van de hoeveelheid leveringsbewijzen die een lid in bezit. Met een toewijzingspercentage kan Cosun jaarlijks bijsturen hoeveel bieten c.q. suiker zij het volgende seizoen verwachten nodig te hebben. 'Dat wordt nog een uitdaging, want dan moeten we anderhalf jaar vooruit kijken', aldus De Lugt.

29 December 2014|Interview Dirk de Lugt

13 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
schoenmakers1 28 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/bbtv/video/10861329/Ledenleveringsbewijs-vervangt-bietenquotum]Ledenleveringsbewijs vervangt bietenquotum[/url]
de stropdassen willen niks liever als de boer vastleggen, dit zullen ze ook zo lang mogelijk proberen vol te houden. Met andere woorden, alle risico voor de boer en een dik vast salaris voor de stropdas
Gebruiker
Vrij grof 28 December 2014
Wat had je dan gewild??
Gebruiker
erik 28 December 2014
Hallo schoenmakers,
je hoeft geen bieten te telen. Er verandert volgens mij niet zoveel, behalve dat de twee regelingen die er waren nu op elkaar afgestemd worden. Stop dus met zeuren of stop met bieten telen,
Gebruiker
Willem 28 December 2014
Oeps even dimmen kom niet aan de Cosun, daar zit een heel apparaat aan mee-eters achter
Gebruiker
suikerzoet 28 December 2014
als er één coöperatie is waar ieder lid dezelfde belangen heeft, dan is het Cosun wel. Er is kennelijk een stelletje azijnpissers die daar anders over denken. Wel zoek een BETER alternatief in plaats van hier op af te geven
Gebruiker
harm 29 December 2014
Toch heerlijk hé die kerstgedachte in deze tijd........

Iedereen een beetje gefrustreerd omdat het lopend kredietje vol staat en er weinig beweging zit in de markten.

Mensen laat elkaar toch met rust en zeur niet zo.
Gebruiker
veenkoloniaal 29 December 2014
ik ben nog steeds blij met de cosun
Gebruiker
Sweety 29 December 2014
De leden blij maken met Leveringsplicht? Als de 300 euro per ton tarwe van onze Jaap uitkomen wil Cosun toch graag hun tonnen geleverd krijgen.
Cosun kijk naar de toekomst van de bietenteelt en vertroebel die bietenprijs niet met die hoge ledentoeslag,betaal die op een andere manier aan de leden zodat de concurrerende bietentelers overblijven en nieuwe kunnen instappen.
De afnemers van suiker zullen naar de mededingingswet grijpen als cosun dit niet aanpast in de toekomst.
Gebruiker
erik 29 December 2014
de afnemers hebben keuze zat in Europa. Als de 300euro voor granen waar word, gaat de prijs van andere producten er zo achteraan.
Gebruiker
Toeschouwer 3 Januari 2015
Jammer dat aandelen en levering gekoppeld blijven, staat ook haaks op de vrije markt gedachte.

Waarom geen onderscheid in aandeelhouder en bietenleverancier? De een maakt rendement op zijn geld in de fabriek en de ander op zijn product (suikerbieten), zoals in het "normale" bedrijfsleven. Het lijkt nu meer een krampachtig vasthouden aan een soort van quotum, terwijl in de zuivelindustrie het idee van fabrieksquota juist is verworpen.

Beetje meer kritische vraagstelling mag wel bij dit soort interviews lijkt me.
Gebruiker
erik 3 Januari 2015
wij willen afname zekerheid, de fabriek wil leveringszekerheid. Dat hebben ze zo goed opgelost.
Gebruiker
Ko 3 Januari 2015
Ik vind het een prima voorstel zoals Cosun het wil gaan doen. Eerlijk , democratisch en het doet recht aan de huidige telers om ze naar rato wat je nu hebt verder te gaan. Eerlijker kan het gewoon niet. Wil je meer , koop je bij, ben je het er niet mee eens moet je je knopen tellen en je rechten verkopen.

Samenvattend: je eigen keuzes maken!
Gebruiker
roteregflevoklei 3 Januari 2015
Degene die destijds hun quotum hebben verkocht voor weinig want het zou verdwijnwn,zijn opgelicht en bedrogen, het bietenquotum blijft dus gewoon in stand.
Gebruiker
Agria 3 Januari 2015
roteregflevoklei schreef:
Degene die destijds hun quotum hebben verkocht voor weinig want het zou verdwijnwn,zijn opgelicht en bedrogen, het bietenquotum blijft dus gewoon in stand.


Hoezo, opgelicht en bedrogen? Ik neem aan dat ze dit volledig vrijwillig en met hun volle verstand hebben gedaan. Ik heb sommige gesproken en die vonden zichzelf toen enorme ondernemers. Sometimes you win, sometimes you lose.
U kunt niet meer reageren.