Fosfaatplafond niet einde van groei melkproductie

Is het fosfaatplafond ook een melkplafond of kan de melkproductie in Nederland de komende jaren nog verder groeien? Boerenbusiness TV praat daarover met Herre Bartlema, specialist precisie bemesting. Bartlema is er van overtuigd dat de melkproductie zijn maximum nog niet bereikt heeft. 

16 Juli 2015|Interview Herre Bartlema

8 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
geert 16 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/videos/bbtv/video/10864791/Fosfaatplafond-niet-einde-van-groei-melkproductie]Fosfaatplafond niet einde van groei melkproductie[/url]
Al weer nieuwe en dure machines om te bemesten,terwijl de melkprijs voorlopig laag is.Eerder klaagden de boeren over hoge quotumkosten ,nu krijgen we dit
Gebruiker
Koert 16 Juli 2015
We mogen niks, doen ons uiterste best, proberen aan alle regels te voldoen, nog efficiënter produceren. Aan het einde hebben we zoveel profeten verplicht aan een boterham geholpen en dan zeggen ze over de melkprijs; wereldmarkt. Waar is de toegevoegde waarde van duurzaamheid, milieu ontlasting, open mind naar de burger enz? Maar ja die boer werkt tot het werk af is, want anders dan gaat hij..........?
Gebruiker
Herbert 17 Juli 2015
Tja leuk verhaal, en het zal deels ook wel kloppen. Alleen jammer dat een koe in de wei schijt heeft aan die 20% efficiëntie, die blijft echt wel op 1 plek staan schijten en het liefst in de schaduw.
Gebruiker
erik 17 Juli 2015
de melkveehouderij is al heel vaak de hand boven het hoofd gehouden en dat houd een keer op. Als je nu nog niet bereid bent je aan te passen aan de eisen van deze tijd moet je misschien met pensioen?
Gebruiker
Hubert 18 Juli 2015
Mooi verhaal, niks mis mee, maar hoe gaan we om met de handel in fosfaatrechten die er nu aanzit te komen, en hoe houden we de kostprijs laag ten opzichte van onze andere zuivellanden die niet met deze materie van doen hebben. Ik heb zelf nu het idee dat we onze zuivelmarktpositie in de wereld aan het weggooien zijn.
Gebruiker
dorus 225 18 Juli 2015
we hebben over productie niet over overschot, dus hoe we bemesten op het grasland en mais maakt niet veel uit, we kunnen alleen meer melk produceren door de koe beter het fosfaat laten benutten.
hoger Bex voordeel, door anders te gaan bemesten en proberen zo veel mogelijk product te oogsten op onze grond geeft een BEP voordeel, hierdoor hoeven we minder mest af te voeren en te verwerken, maar dit wil niet zeggen dat we dan meer melk kunnen produceren met de fosfaatrechten.
Gebruiker
André 19 Juli 2015
Inderdaad zoals Dorus 225 zegt de heer Bartelema heeft er hier over hoe je met dezelfde hoeveelheid fosfaat meer voer kunt produceren, dit heeft echter niets te maken met de hoeveelheid fosfaat die je mag produceren, dus het fosfaatplafond.
Gebruiker
flapper 20 Juli 2015
irritant gelul. er word allang met gps en dergelijke dingen gewerkt
Gebruiker
Herre Bartlema 20 Juli 2015
Dank reageerders ,voor jullie opmerkingen.
Voor de duidelijkheid: het PPL heeft bemestingsmachines opgeleverd waarmee meer gras met minder kunstmest geproduceerd kan worden. Dat komt door het emssiearm van kant tot kant toedienen van plantenvoeding uit kunstmest ( of kunstmestvervangers), dat is bij oppervlakkige toediening van korrels met een centrifugaalstrooier nu eenmaal niet mogelijk.
De machines kunnen met GPS uigerust zijn, maar dat hoeft niet, secties afsluiten kan ook met de hand. Het doel van het PPL was vooral om met betaalbare, eenvoudig werkende machines te komen en dat is gelukt.

De kringloopwijzer geeft onweerlegbaar aan, dat door die werkwijze meer melk geproduceerd kan worden bij gelijkblijvend fosfaatplafond. Ik meen daar de aandacht op te moeten vestigen, dat sommigen dat irritant vinden is jammer, ik kan niet anders, met de kennis van nu.
Precisiebemesting verlaagt de kostprijs, vebetert de kringloop en vergt geen hoge investeringen , voor 8000 euro heb je al een precisiebemester. In de melkveehouderij wordt er nog veel te weinig mee gewerkt, ik schat de adoptiegraad op 10 %. Aan de slag dus !
U kunt niet meer reageren.