Kolen duurder

Duurzame energie-industrie kan bijna zonder subsidie

29 April 2017 - Clarisse van der Woude - 3 reacties

Het moment dat duurzame energie zonder overheidssubsidie kan, ligt binnen handbereik. Dat zegt Lars Christian Lilleholt, de Deense minister van energie.

Over een paar jaar heeft de duurzame energie-industrie geen overheidssubsidie meer nodig. 'We zijn bijna op dat punt aanbeland', zei Lilleholt deze week in een interview op Bloomberg waarop Duurzaam Bedrijfsleven zich baseert.

Eerder deze maand werd bekend dat het Duitse energiebedrijf EnBW een tender had gewonnen voor het realiseren van het offshore ‘He Dreiht’-windpark aan de Duitse kust. Het windpark is ‘s werelds eerste offshore windpark dat zonder overheidssubsidie tot stand komt.

Kolen niet langer goedkoper dan duurzame energiebronnen

Ook Dong Energy won 3 biedingen voor offshore windparken. V an deze windparken worden 2 ook zonder overheidssubsidie gerealiseerd.

Duurzame energie
Lilleholt stelt dat Denemarken aantoont dat kolen niet langer goedkoper zijn dan duurzame energiebronnen. Zo is Denemarken bijvoorbeeld het thuisland van Vestas en Dong Energy: respectievelijk ’s werelds grootste producent van windturbines en ’s werelds grootste exploitant van offshore windparken.

De Deense minister verwacht dat duurzame energiebronnen steeds aantrekkelijker worden. 'Alles wijst erop dat technologie ervoor gaat zorgen dat duurzame energie steeds competitiever wordt. Vorig jaar was het nog maar de vraag of de kosten voor duurzame energie ooit zo laag konden worden dat er geen overheidssubsidie meer nodig is. Nu is de verwachting juist dat we dit punt al vrij snel zullen bereiken.'

Denemarken
Denemarken heeft zich als doel gesteld om vanaf 2050 enkel duurzame energie te gebruiken. In 2030 moet 50 procent van de totale energiebehoefte al uit duurzame energiebronnen komen.

Lees ook:
Waarom deze robot als Tarzan boven de akkers slingert 

Komen vanille, wasabi en saffraan straks uit Nederland? 

Delftse start-up krijgt investering voor autonoom drone-netwerk

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Dago 29 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10874303/duurzame-energie-industrie-kan-bijna-zonder-subsidie][/url]
Bij de aanbesteding gaan ze ervan uit dat de stroom uit kolen meer belast gaat worden, dat is een nieuwe manier om te zeggen dat naar de molens geen subsidie gaat. De aanleg en onderhoud van de stroomkabel word niet meegenomen in de berekening, bij Tennet koste een kabeltje laatst 11 miljard, en meestal zitten er nog andere subsidies op de aanschaf van de molens. Vervolgens moet er altijd nog een backup, fossiel, gebouwd worden voor het geval de molens stil staan, waanzin! Over een paar jaar is er energie uit thorium, wacht daar gewoon even op.
Henk Daalder 29 April 2017
Stroom uit windmolens heeft NU al geen subsidie meer nodig, maar banken, bedrijven en de rijksoverheid spannen samen om huishoudens uit te melken.
Stroom uity een windpark op het land kost maar 2 cent per kWh, volgens de ECN SDE tariefadviezen.
Maar de aanpak van windpark huisjesmelkers komen daar nog wat centen bij, omdat ze daar toch SDE subsidie voor krijgen.

Alleen als huishoudens een kavel koop-windpark kopen, hebben ze hun stroom voor die 2 cent, want dan zijn ze zelf eigenaar.
Boeren kunnen daarom beter met huishoudens samen een windpark bouwen, dan kunnen ze een wat hogere grondvergoeding vragen van de huishoudens die ze aan voordelige stroom helpen. Zonder subsidie

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2016/12/nwea-leden-verkoop-die-windpark-plannen-aan-consumenten/
Abonnee
dago 30 April 2017
Heb je een klap met een molenwiek gehad Henk? Waarom gaat er dan naar het buitendijkse park in de Noordoostpolder 1 miljard euro, en dan is de aanleg van de kabel nog niet mee genomen. Zelfs de uiteindelijke kosten van het laatst aanbesteden park in de Noordzee zal de uiteindelijke stroomprijs in de buurt van de 12 cent liggen, de huidige stroomprijs bedraagt 3 cent.
Berry 30 April 2017
Wanneer je het artikel leest en plaatje erbij bestudeerd kom je erachter dat duurzamebrabanders niet kunnen rekenen. Erg jammer want het zet veel mensen op het verkeerde been. De 2 cent waarover gesproken wordt zijn slechts de afschrijvigen. En wel over 25 jaar! Dit geld ben je dus gewoon kwijt als particulier. Daar bovenop komen de vaste kosten en onderhoud.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden