Shutterstock

Nieuws Energie

Verbruik zonne-energie bijna verdubbeld

29 Mei 2019

Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) is in 2018 met maar liefst 40% toegenomen. Daarnaast is ook het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen vorig jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS maakt bekend dat het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in 2018 uitgekomen is op 7,4% van het totale energieverbruik. Dit cijfer lag over 2017 nog op 6,6%. De toename wordt volgens het CBS voornamelijk veroorzaakt door een hoger verbruik van biomassa, met name in de vorm van biodiesel en biobenzine.

Zonne-energie enorm populair
Het energieverbruik uit zonne-energie is afgelopen jaar enorm gestegen, met 40% naar 13 petajoule. Daarnaast is ook de opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom over 2018 flink gestegen. Deze steeg met een recordhoeveelheid van ruim 1.500 megawatt naar 4.400 megawatt in 2018.

Niet alleen het verbruik uit zonne-energie is toegenomen, want ook is er meer windenergie gebruikt. Het verbruik hieruit is met 4% gestegen tot 36 petajoule. De opgestelde capaciteit van windmolens kwam afgelopen jaar uit op 4.400 megawatt, terwijl dat 1 jaar daarvoor nog 4.200 megawatt was. Ook tonen de cijfers aan dat er op het land in totaal 48 windmolens zijn bijgekomen.

Biomassa grootste bron
De grootste bron van hernieuwbare energie is in 2018 biomassa (61%). Het verbruik uit die bron is afgelopen jaar met 13% gestegen, vergeleken met 2017. Daarbij is met name het verbruik van biodiesel en biobenzine fors toegenomen. Dit komt volgens het CBS voornamelijk doordat de wet- en regelgeving op dit gebied is aangescherpt. Een andere oorzaak voor deze groei is het feit dat de kolencentrales 33% meer biomassa zijn gaan meestoken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Analyse Energie

Zwakke economie trekt olieprijs naar beneden

Analyse Energie

Gasprijs topt nu stakingen dichtbij komt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox