Eigen foto

Boerenbusiness Awards

'Hang slimme vindingen vooral aan de grote klok'

30 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Boerenbusiness introduceert dit jaar de Boerenbusiness Awards, die worden uitgereikt op het Nationaal Economisch Landbouwcongres. We trappen af met de inschrijving voor de Agribusiness Award. Elk bedrijf in de agribusiness dat een vernuftig idee, product of dienst heeft, kan zich tot en met 15 oktober 2019 aanmelden. Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van de vakjury, is blij met de Awards. "Als sector zijn we veel te bescheiden."

Dijkhuizen, onder meer voorzitter van het Topteam Agri&Food, bepaalt als aanvoerder van de jury wie er met de eerste Agribusiness Award vandoor zal gaan. De winnaar ontvangt, naast een mooie trofee, een mediapakket van Boerenbusiness ter waarde van €6.500. "In de Nederlandse agri- en foodsector vinden iedere dag slimme, nieuwe ontwikkelingen plaats. We zijn echter niet de sector die dat meteen aan de grote klok hangt", zo vertelt Dijkhuizen.

Vernieuwingen in de agribusiness blijven naar zijn beleving te vaak onder de oppervlakte. "Dat is jammer, zeker wanneer er in de gehele sector van kan worden geprofiteerd. Dat kan een commerciële insteek hebben, maar ook het leveren van een bijdrage aan het positieve imago van de sector. Kortom, alle reden om interessante producten of diensten aan te melden voor de Boerenbusiness Awards."

Wat is de toegevoegde waarde van de Agribusiness Award?
"De Agribusiness Award richt zich op de gehele keten, terwijl veel andere awards zich beperken tot 1 enkele schakel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Ook fantastisch, maar uiteindelijk is het produceren van voedsel een ketenaangelegenheid, waaraan elke schakel zijn of haar bijdrage levert. Heel goed dus dat de Agribusiness Award zich op die keten richt."

De inzendingen moeten, zo benadrukt Dijkhuizen, wel aan 1 belangrijke voorwaarde voldoen: "De boer moet er op een of andere manier voordeel van hebben. Dat is meer dan terecht, want de boerenschakel vormt een belangrijk onderdeel van het totale succes van de Nederlandse agri- en food keten", aldus de juryvoorzitter.

Boerenschakel is een belangrijk onderdeel van het succes van de agri- en foodketen

- Aalt Dijkhuizen

Naast Aalt Dijkhuizen, bestaat de vakjury uit Pierre Berntsen (directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro) en Jan Omvlee (oud-exportdirecteur bij Rijk Zwaan). Samen beoordelen zij alle inzendingen op basis van vooraf bepaalde criteria en vervolgens nomineren zijn 3 kanshebbers voor de Agribusiness Award 2019.

Waar moeten de inzendingen verder aan voldoen, naast een bewezen werking voor de agrarisch ondernemer?
"Het moet nieuw zijn, maar zich al wel in de markt hebben bewezen. Een goed idee op papier is dus niet genoeg." Daarbij zijn duurzaamheid en rentabiliteit ook eigenschappen die de jury gaat meewegen. "Ik vind het belangrijk dat het leidt tot een betere productiviteit. Dat wil zeggen met dezelfde grondstoffen meer produceren, of juist hetzelfde produceren met minder grondstoffen. Dat is niet alleen belangrijk voor de kostprijs van het product, maar ook voor de footprint (benodigde ruimte, uitstoot broeikasgassen)."

Ook het streven naar een betere productkwaliteit weegt mee, zo geeft hij aan. "Denk aan de houdbaarheid, de voedselveiligheid, het dierenwelzijn, de arbeidsomstandigheden. Ook meer transparantie in de keten, zodat de consument kan nagaan wat waar is gebeurd, staat bij mij hoog in het vaandel. Tot slot moet het product een zo breed mogelijke toepasbaarheid kennen."

Meld je direct aan
Heeft jouw bedrijf een dergelijk slimme vernieuwing (product of dienst) op de markt gebracht? Twijfel niet en meld je voor 15 oktober 2019 aan via Boerenbusiness.nl/awards. De winnaar krijgt, naast de Award, een mediapakket ter waarde van €6.500.

Naast een Agribusiness Award, reikt Boerenbusiness ook de Impact Award uit voor de persoon met de meest positieve invloed op de gehele sector. Inschrijven en nomineren kan vanaf 15 oktober. Beide awards worden op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness (op 18 december 2019 in Flint te Amersfoort) uitgereikt. Wil je erbij zijn? Bestel snel je kaartjes via landbouwcongres.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Klaas 31 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883826/hang-slimme-vindingen-vooral-aan-de-grote-klok]'Hang slimme vindingen vooral aan de grote klok'[/url]
hebben boeren geprobeerd toen hij nog bij de WUR zat met als gevolg vele rechtzaken en boetes. Walgelijk dat hij nu de sector als bescheiden presenteert . En de nvwa begint een heksenjacht op groene middelen dus die boeren zijn ook gewaarschuwd om vooral te zwijgen.
henri 31 Augustus 2019
praktijk en werkelijkheid liggen mijlen ver uit elkaar, zolang daar niets aan gedaan wordt helpt het niet
Jan 1 September 2019
Gezien de prijs zal de prestatie niet veel voorstellen, 'mediapakket.....' Wees dan stoer en geef € 10.000 cash, schraapt de voorzitter binnen een week bij elkaar.
Abonnee
Trevor 2 September 2019
Aan de reacties is duidelijk te zien dat het bericht klopt dat het optimisme van de nederlandse boer is gedaald. https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883798/optimisme-nederlandse-boer-keldert
Kjol 2 September 2019
Slimme vindingen aan de grote klok hangen...voor wie?
Wat echt slim zou zijn is dat we met z’n allen wat minder gingen produceren, nu gaan de echte slimmeriken er met de winst vandoor.
hans 2 September 2019
Kjol, ze zijn zeker niet slimmer dan de gewone boer, maar worden door de politiek beschermd hun foute graaiculturen te kunnen praktiseren en continueren.
Zie oa de mededingingswet en de mazen/"optimaliseringsmogelijkheden" in de belastingswetgeving voor de "groten onder ons" (niet in de morele zin).
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden