Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

'Rolberoerte geschrokken van stikstofdeal LTO'

25 Mei 2021 - Eric de Lijster - 6 reacties

De eisen in het stikstofplan die LTO heeft gesloten met natuurorganisaties en ondernemersverenigingen, zijn te hoog en juridisch onhoudbaar. Bovendien heeft LTO geen mandaat om namens alle Nederlandse boeren te mogen beslissen, kraken diverse partijen kritische noten. "Ik ben me een rolberoerte geschrokken van die stikstofdeal."

Zo reageert Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), in een videoboodschap op het stikstofplan 'Een duurzaam evenwicht' dat LTO vanmorgen (dinsdag 25 mei) heeft gepresenteerd met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW en Bouwend Nederland. De stikstofreductie van 177 mol die LTO beoogt in dit plan, staat volgens FDF gelijk aan 60,51% reductie in 2030. De pas aangenomen stikstofwet van demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat uit van 26% reductie. "Waar heeft LTO-voorzitter Sjaak van der Tak gezeten met zijn hoofd de laatste tijd?", vraagt Van den Oever zich af.

Geen juridische zekerheid
Ook Jan Cees Vogelaar, vanuit Stichting Mesdagfonds gelouterd in het stikstofdossier, ziet veel haken en ogen aan het plan. Vooral in juridische zin, zo schrijft hij op Prikkebord. "Er is geen juridische zekerheid, dus de bestaande vergunningen blijven onder vuur liggen van het MOB (Mobilisation for the environment). Ook voor de Pas-melders is niets geregeld, waardoor de vergunningverlening nog langer op zich laat wachten." 

Het stoort Vogelaar verder dat LTO met het plan dus impliciet committeert aan de rekenmodellen (Aerius) die het ministerie van Landbouw hanteert. "Er is geen kritische noot over de onderbouwing van de Kritische Depositie Waarden (KDW) en over de toegepaste rekenmodellen." 

Vertegenwoordiging achterban
Zowel Farmers Defence Force als ook Stichting Stikstofclaim staan uitgebreid stil of LTO Nederland wel namens de gehele landbouw een dergelijke stikstofdeal mag sluiten met natuurorganisaties en werkgeversverenigingen. "Je hebt geen mandaat van de FDF-leden gekregen op zover te reduceren. Als je 60% wilt reduceren, doe dat dan maar met de paar LTO-leden die nog over zijn." Overigens liet Van den Oever zich daarbij uit dat FDF zich wel aan de stikstofwet wil houden. "26% reductie is echt de max en geen procent meer."

Ook John Spithoven, voorzitter van Stichting Stikstofclaim, plaatst kanttekeningen bij de representatie van LTO. Vooral ook omdat LTO geen openheid van zaken geeft over het exacte aantal agrarische ondernemers die zij vertegenwoordigd. "Voor een algemeen verbindend verklaring moet meer dan 66% van de achterban zijn vertegenwoordigd. Dan mag je namens de sector spreken. Ik betwijfel zeer of LTO vandaag de dag meer dan 66% van alle veesectoren vertegenwoordigd. Dat zie ik graag zwart op wit."

Broeiend onderhuids vermoeden
Zowel bij Van den Oever, Spithoven als Vogelaar broeit er een onderhuids vermoeden dat er al meer aan de gang is dan enkel het gepresenteerde stikstofvoorstel, die wordt ingebracht als discussiestuk bij de formatie. Tussen de regels door laten zij doorschermen te vermoeden dat het stikstofplan al verder politiek is besproken en gesondeerd dan nu wordt aangegeven. "Ik voel dit als een soort voorbode voor de formatie", laat Van den Oever weten.

"Net als eerder bij het Landbouw Collectief gaat de overheid shoppen in het plan, komen er wel maatregelen met veel minder geld en is er geen juridische houdbaarheid van vergunningen", schrijft Vogelaar. Ook Spithoven laat desgevraagd weten te geloven dat het stikstofplan in de kabinetskringen al is afgekaart.  "Alle belangen zijn enorm groot en de partijen komen niet met een voorstel als ze niet verwachten dat deze kans van slagen heeft." Hij ziet de komende periode een vooropgezet scenario zich ontvouwen, waarin alle belanghebbenden met nieuws en informatie worden klaargestoomd voor verdergaande stikstofmaatregelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Kjol 25 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892411/rolberoerte-geschrokken-van-stikstofdeal-lto]'Rolberoerte geschrokken van stikstofdeal LTO'[/url]
En wederom zij de LTO met ons.
Herman Geessink 25 Mei 2021
De boeren met de stikstofmodellen naar de Filistijnen helpen. Een enorme CO2-reductie realiseren met de Greendeal. Wat klopt er niet?? Meer groen door vermeende stikstof in de natuur vangt extra CO2 af. Alle landbouwgrond die vermindert ten koste van de weldoeners vangt ook geen CO2 meer af maar juist meer. Met de plannen van den Haag komen we in neerwaartse spiraal terecht van hier tut gunter.
Abonnee
droeftoeter 25 Mei 2021
het is uitverkoop van de boeren door LTO.
Als je een circel van 1 kilometer rond een natuura 2000 gebied weg haalt en er natuur van maakt (althans zo noemen ze t) dan ligt er vervolgens weer boeren tegen de natuur aan die dan zogenaamt de natuur vergiftigen met stikstof, enz , enz , enz tot dat er geen boer meer is.

Oja en de vliegtuigen maar over die natuurgebieden vliegen, maarja die telen niet mee.............
Abonnee
petatje 25 Mei 2021
Wie is dat LTO, is dat een extra zwik milieufreaks bij LNV?
Abonnee
Zuidboer 25 Mei 2021
petatje schreef:
Wie is dat LTO, is dat een extra zwik milieufreaks bij LNV?
En verzamelnaam voor LTO, bouwend Nederland, Natuurverenigingen en luchtvaart begrijp ik uit de woorden van dhr. van der Tak. Of ze daarmee nog de belangen van de boeren kunnen behartigen is vers 2..
Abonnee
takestraat 27 Mei 2021
Mijnheer Tak vindt t veel intressant voor zijn toekomst om bij zulke partijen aan tafel te zitten,

Boeren daar heeft ie niks mee
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden