Shutterstock

Nieuws Veehouderij

Nederlands weidevlees in opmars

21 September 2021

Nederlands rundvlees van weidevee is bezig met een opmars. Na Albert Heijn voert nu ook Jumbo dit vlees in het assortiment. Jumbo doet dat in samenwerking met Verhey Vlees in Nuth en FrieslandCampina.

De deelnemende boeren krijgen in eerste instantie een premie van 10 cent per kilo geslacht gewicht. Dit is een startpremie. Vanaf volgend jaar geldt een reguliere premie van 5 cent per kilo. Bovenop deze toeslagen wordt ook een continuïteitspremie uitbetaalt voor trouwe leveranciers. Die bedraagt 2 cent per kilo.

Het initiatief volgt op een eerdere stap die supermarktketen Albert Heijn zette in samenwerking met Royal A-ware en Heijdra Vleesvee. Ook hierbij ging het om de vermarkting van weidevlees. Bij Albert Heijn is dit onderdeel van de 'Beter voor'-formule.

Voorkeur voor Nederlands product
Zowel Jumbo als Albert Heijn spelen hiermee in op de consumententrend waarbij een verschuiving naar voorkeur voor Nederlands product merkbaar is. Dit gaat ten koste van importproducten.

Ook de biologische coöperatie Eko-Holland probeert van deze beweging te profiteren. Leden van de (zuivel-)aanvoercoöperatie hebben een nieuwe coöperatie opgericht, die speciaal gericht is op de afzet van biologisch weidevlees.

Deze partijen waren niet de eerste. In 2017 zette DOC Kaas al een samenwerking op met slachterij Gosschalk. DOC-boeren konden ook een extra premie ontvangen voor hun weidevee als ze hun dieren via deze keten afzetten. Het vlees werd verkocht aan een restaurantketen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivel

Melktekort bij Jumbo is uitstekende PR sector

Podcast Melkcast met Wouter & Klaas

Alles over circulair veevoer, melkstromen en innovatie

Nieuws melk

FrieslandCampina blijft Arla voor in België

Achtergrond Koers 2030

FrieslandCampina: 'Eerste nieuwe leden leveren al'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief