Glastuinbouw Nederland

Nieuws Kabinetsformatie

LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening

29 Oktober 2021 - 3 reacties

Wanneer massale onteigening kabinetsbeleid wordt, dan steunt LTO Nederland boeren om onteigeningszaken juridisch aan te vechten. "Met jarenlange vertraging tot gevolg", waarschuwt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak op de website van de organisatie. Hij lijkt echter aardig op één lijn te zitten met CDA'er Derk Boswijk, die (kleinschalige) onteigening niet meer helemaal uitsluit.

In de wandelgangen wordt gesproken over een plan om de stikstofproblematiek op te lossen dat de komende tien jaar zeker €25 miljard gaat kosten. Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is 'het genoemde budget van meer dan 20 miljard' absoluut nodig voor bestaande voorstellen van boeren, ondernemers- en natuurorganisaties. "Die werken uitnodigend met focus op innovatie, extensivering, vrijwillig verplaatsen en vrijwillig uitkopen", zo schrijft hij in reactie op berichtgeving van de NOS.

NOS spreekt over een stikstofplan, waarmee stappen worden gezet naar nieuwe vormen van landbouw, maar ook betere waterkwaliteit, ruimte voor woningen en klimaatmaatregelen. LTO kwam eind mei samen met natuurorganisaties Natuurmonumenten en Natuur & Milieu en ondernemersorganisaties VNO-NCW en Bouwend Nederland naar buiten met een eigen stikstofplan om mee te nemen in de kabinetsformatie. Volgens dat plan is er in totaal €15,3 miljard nodig om te investeren in brede innovatie in de landbouw, vrijwillige verplaatsing van piekbelasters en de vrijwillige uitkoop van stoppers. De vrijkomende gronden worden dan gebruikt voor de extensivering van de 'blijvende' boerenbedrijven. "Ik weet dat die plannen bovenop de stapel liggen om te worden aangepakt", aldus Van der Tak afgelopen zondag (24 oktober) in het programma Buitenhof.

Coalitie organiseert eigen verzet
Sinds ruim een half jaar verschijnen er steeds meer rapporten waarin onteigening als middel genoemd wordt om stikstofruimte te creëren. Het Planbureau voor de Leefomgeving rekende onlangs twee scenario's door waarbij in een van de scenario's ruim €2,5 miljard wordt uitgetrokken voor onteigening, voornamelijk van melkveebedrijven rond Natura 2000-gebieden. 

Gisteren bleek dat ook voor de formerende partij die altijd faliekant tegen was - het CDA - onteigening niet meer taboe is. Van der Tak zegt daarover: "De stikstofproblematiek los je absoluut niet op door eenzijdig te focussen op onteigening. Zéker niet met oog op de gebiedsprocessen met onze boeren. Geef die een kans! Als onteigening de inzet is, dan zit je niet op de goede route en organiseert de nieuwe coalitie haar eigen verzet. Boeren halen dan – gesteund door LTO – juridisch alles uit de kan (sec), met jarenlange vertraging tot gevolg."

De LTO-voorzitter denkt niet dat het zover komt. "Dat is niet nodig, noch gewenst. Ik ben ervan overtuigd dat de aanstaande coalitiepartijen dan ook andere stappen nemen dan de berichtgeving aangeeft." Van der Tak, die lid is van het CDA, lijkt overigens op één lijn te zitten met CDA-Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder Derk Boswijk. Die zei gisteren tegenover de NOS: "Ik ga niet uitsluiten dat je nooit ergens een verplichting krijgt. (...) Je hebt honderd boeren die willen linksaf en vijf die helemaal niks willen. Ja, dan houdt het op."

Sjaak van der Tak maakte zondag in Buitenhof een vergelijkbaar statement: "Belangrijkste element is dat je juist met boeren ervoor zorgt dat je in een gebied kijkt wie wel en niet door kan, wie wel of niet kan stoppen. En op basis daarvan als er dan - laten we zeggen - van de 25 boeren er twee zijn die zeggen: nou, maar daar doe ik niet aan mee. Kijk, dan vind ik een middel als gerichte, heel individueel toegepaste onteigening gerechtvaardigd. Maar let op: ik ben nooit voor vanaf dag één inzetten van massale onteigening."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan 29 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894929/lto-juridisch-alles-uit-kast-tegen-massale-onteigening]LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening[/url]
hij en cda doen exact hetzelfde
meebuigen met links

weg met die man
ikke 1 November 2021
Hard roepen van te voren, als het erdoor is, lekker meelopen, het lijkt lto wel
Abonnee
kraai 1 November 2021
Eigendom is een fundamenteel recht en alleen als het niet mogelijk is om er samen uit te komen, dus na een mooi bod tot koop dan mag onteigenen pas ingezet worden.
Vrijwillige opkoop van bedrijven die toch al willen stoppen lijkt me dan handiger.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Stikstof

LTO Overijssel stapt uit gebiedsoverleg stikstof

Aangeboden door Rabobank

Zet in op een gezond verdienmodel voor de boer

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

Nieuws Stikstof

25 kilometergrens kwam beleidsmakers beste uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox