Toename in afkeuren pootgoed

Verlies door bacterieziek in Zwitserland fors

18 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De bacterieziekten zwartbenigheid en stengelnatrot in aardappelen zijn al meerdere jaren de hoofdoorzaak voor het afkeuren van pootaardappelen in Zwitserland. In 2007 en 2010 veroorzaakte de ziekten grote verliezen in de pootgoedsector. Van de ongeveer 1500 hectare die werd aangemeld voor certificering, werd een gemiddelde van 40 tot 50 hectare per jaar afgewezen. Dat meldt Agroscope

Na inspectie van de percelen in 2012 moest 45 hectare wegens zwartbenigheid worden afgekeurd. De weersomstandigheden en ongunstige bodemstructuren hebben daar in belangrijke mate aan bijdragen. Gevolg is dat het aantal verlaagde percelen ten opzichte van 2011 toenam en de kwaliteit van de aardappelen in het nieuwe seizoen werd aangetast. Slechts de helft van het geplande aardappelareaal kon in goede omstandigheden worden geplant. 

Na een lange periode van regen, waardoor poten onmogelijk was, moest de andere helft in koude en soms slecht beluchte bodem worden geplant. Deze negatieve condities gaven schimmels als Colletotrichum, Botrytis, Sclerotinia, Fusarium, Rhizoctonia de kans te profiteren van de verzwakte plant. Vervolgens kregen daardoor ook andere ziekteverwekkers, in het bijzonder bacteriën, de gelegenheid toe te slaan.

Met preventieve maatregelen hopen de telers de ziekte in bedwang te houden. Agroscope werkt met partnerinstellingen aan onderzoeksprojecten teneinde de situatie van de producenten van pootaardappelen te verbeteren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden