Jorritsma naar Sotsji

Russische boycot Friese export aankaarten

6 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Naast de aandacht voor het nieuwe Thialf, zou commissaris van de Koning John Jorritsma, ook in Sotsji moeten aandringen op het opheffen van de boycot van Friese landbouwproducten. De exportverboden op runderen en aardappelen leiden volgens CDA-statenlid Peter ten Hoeve tot een grote strop voor de provincie.

Al twee jaar ervaren Friese veehouders problemen met de Russische boycot op vaarzen. Sinds 31 januari 2012 verleent de Russische federatie geen gezondheidscertificaat aan Nederland, in verband met de aanwezigheid van antistoffen in koeien, die wijzen op het Schmallenbergvirus. Een virus dat enkele dagen koorts, diarree en verminderde melkproductie bij runderen teweeg brengt. Volgens exporteur Bles Dairies Livestock uit Leeuwarden scheelt de stop, al twee jaar 35 procent van de omzet.

Statenlid Peter ten Hoeve: ‘Het virus is niet meer in Nederland. Het hangt nog om een goedkeuringsbrief van de Voedsel en Warenauthoriteit, die Rusland moet vaststellen. Hopelijk kan Jorritsma die komend weekend als commissaris naar de winterspelen in Rusland vertrekt het laatste zetje geven.’ Volgens het CDA is het bezoek van Jorritsma aan Sotsji politiek, omdat de Commissaris lobbyt voor internationale toernooien in het nieuwe Thialf. Daarom vraagt het Christendemocratisch appèl ook aandacht bij Jorritsma voor de positie van Friese ondernemers.

Rusland importeert ook geen pootaardappelen, deze boycot van aardappels geldt sinds juli en treft ook Friese telers en exporteurs hard. Volgens boerenorganisaties en ondernemers doet Rusland sinds juli afgelopen jaar lastig over extra kwaliteitseisen. Nederland is een van de grootste exporteurs van pootaardappelen naar Rusland; vanuit Friesland ging er jaarlijks ongeveer 5.000 ton naar Rusland. Maar dat hield in juli 2013 op, doordat het land een boycot uitvoerde. Het CDA wil dat Jorritsma dit op de agenda zet als hij is Sotsji is. ‘Sport verbroedert, nu de handelsbetrekkingen nog’, meent ten Hoeve.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
J. uit D. 6 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10843893/Russische-boycot-Friese-export-aankaarten]Russische boycot Friese export aankaarten[/url]
Dit is toch gewoon zielig. Voor een ticketje Sotsji zijn blijkbaar alle redenen goed. Nu gebruikt men de landbouw voor een "uitstapje".
roy 6 Februari 2014
het is zielig dat de grenzen dicht zijn dankzij de landelijke politiek. de landbouw is de dupe van meningen en gebeurtenissen die totaal niks met deze sector te maken hebben. dat er dan hard aan gewerkt moet worden om dit weer recht te trekken is niet meer dan normaal
aardappelteler uit D 21 Februari 2014
En hoe was het uitstapje? Heeft men genoten van de winterspelen? Kunnen we volgende week volop aardappelen laden voor Rusland of bleef het bij entertainment?
Poetin 21 Februari 2014
Al zou de helft van onze mensen honger lijden, dan nog niet kopen wij van west Europa.
Het was trouwens erg gezellig met koningin Maxima!! ;-)
Greetz Vladimir.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden