Uitwijken om betalingszekerheid

Egyptische aardappelen voor Rusland op EU-markt

17 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Hoewel Europa komend seizoen heel wat minder concurrentie uit Zuid-Europa te verwachten heeft, is dat niet genoeg om de aardappelprijs in West-Europa flink op te krikken. Egypte staat klaar om meer vroege aardappelen aan Europa te leveren. Dat zegt Thomas Herkenrath van de Duitse aardappelhandel Fritz Jungnickel in Agrarzeitung.

De crisis in Rusland leidt dit jaar mogelijk tot verschuivingen in de vroege aardappelmarkt. Na het exportsucces met Rusland afgelopen herfst heeft Egypte de teelt van Spunta en aanverwante rassen uitgebreid. Toch maken de Egyptenaren zich nu met de Ruslandcrisis en zwakke Roebel zorgen over de betalingszekerheid van de Russische klanten.

Het kan er toe leiden dat Egypte, maar ook Israel, door missende afzetmogelijkheden naar Rusland moet overschakelen naar alternatieve markten. Beide landen zouden daardoor meer vroege aardappelen aan de EU kunnen leveren. Rassen als Spunta komen echter eerder op de Oost-Europese markt terecht dan op de Duitse. Ook Griekenland is door de vorst een optie voor de Egyptenaren.

Spaanse telers van vroege aardappelen hebben door de slechte verdiensten de laatste jaren, minder ingeplant waardoor de contractteelt op de helling staat. Ook is er in 2015 weinig product uit Portugal en Italië te verwachten. Cypres heeft bijna alleen aardappelen voor de groothandel.

Om de prijzen in West-Europa te doen stijgen, moet Duitsland het areaal voor vroege- en tafelaardappelen met 10 procent verminderen, stelt Herkenrath. Want het kleinere volume uit Zuid-Europa van mei tot juni zal daar weinig aan bijdragen. Verder moeten de voorraden uit de vroege gebieden geruimd zijn, wil de prijs zich naar boven ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
pier 17 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10862133/Egyptische-aardappelen-voor-Rusland-op-EU-markt]Egyptische aardappelen voor Rusland op EU-markt[/url]
ze gaan natuurlijk gewoon aardappelen en tarwe ruilen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden