Hectareopbrengst omhoog

Britse aardappelmarkt blijft prijsdruk voelen in 2016

15 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ook volgend jaar blijft er druk op de Britse aardappelmarkt. Ondanks de reductie van het aardappelareaal van 8 procent, zo voorspelt agrarisch adviesbureau Andersons in zijn Outlook 2016. De toekomst moet volgens het bureau worden gezocht in de verwerkende industrie.

Op advies van brancheorganisatie AHDB Potatoes slonk het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk voor oogst 2015 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toch is dat niet voldoende om de benodigde prijsklim voor dit seizoen te realiseren, stelt Andersons directeur Jay Wootton.

3,3

procent

meer opbrengst per hectare dan in 2014

Het ziet er niet naar uit dat de totale Britse productie duidelijk verminderd nu opbrengst in veel gebieden bovengemiddeld is. Volgens schattingen van het AHDB bedraagt de gemiddelde opbrengst 48.8 ton per hectare; 3,3 procent meer dan in 2014. Overigens komt de totale Britse productie uit op 5.43 miljoen ton; dat is 5.5 procent minder dan in 2014.

De toekomst van Britse telers ligt volgens Wootton bij vers product en bij het verkrijgen van toegang tot de groeiende verwerkende industrie. ‘De toename van fritesrassen onderstreept de verschuiving op de markt. Andere Noordwest-Europese landen hebben een grotere focus op de verwerkende markt. Daar is maar 10 procent van de aardappelen bestemd voor de tafelmarkt. De efficiënte fabrieken maken de landen goed in staat de groeiende Britse fritesmarkt te beleveren.’

Dat is terug te zien in de hoge importcijfers (zie grafiek 1). Die maakt duidelijk dat de succesvolle groei van de Belgische aardappelindustrie is aangejaagd door export, zo staat in het rapport. Verder heeft de koers van de euro een grote impact op het concurrentievermogen van Noord-Europa. Momenteel maakt het Britse telers minder competitief. Voor hen blijft het daarom belangrijk inzicht te houden in de kostprijs.

Bron: AHDB Potatoes

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden