Countus Akkerbouw Index

Spannende prijsoprispingen ver weg dit voorjaar

4 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Van waardeloos naar zwak, zo kan de ontwikkeling in juni van de Countus Akkerbouwindex die in samenwerking met DCA wordt samengesteld worden omschreven. Het ingetogen herstel waar in mei nog sprake van was lijkt hiermee weer even van de baan.

Terwijl in mei het puntenaantal nog boven de 100 punten uitkwam, begeven de wekelijkse indexcijfers zich begin van maand juni op een ondermaats niveau van 92 punten. Hoewel deze  vervolgens in de tweede maandhelft licht oploopt naar 94 punten, is dat nog altijd beneden een goed salderend peil. Toch zijn er per afzonderlijk gewas bekeken grote verschillen.

Pootgoed presteert van de vier gewassen die in de index worden meegenomen het beste. Hoewel de lijn al wekenlang op hetzelfde niveau van 25 euro per 100 kg zit, vormen pootaardappelen een stabiele factor in deze. Anders en iets minder opbouwend gezegd; de handel in Bintje pootgoed heeft dit voorjaar niet tot spannende oprispingen geleid.

Boosdoener voor de negatieve tendens voor de index zijn de uien

Gek genoeg is ook de prijs van voertarwe vrij constant, alhoewel het niveau waarop de markt zich beweegt aan de lage kant blijft. Op 8 juni staat er een prijs op het bord 169 euro per ton en daarmee is dat het hoogste niveau dat deze maand wordt behaald. Want daarna loopt de tarweprijs gestaag terug naar 161 euro.

Beter vergaat het de aardappelprijs. Weliswaar hier ook weinig uitschieters sinds de termijnmarktprijs eind maart om en nabij de 15 euro per 100 kg blijft hangen, maar juli begint op 16 euro. De optimisten kunnen dit stapje zien als een bevestiging van het algehele verbeterde marktsentiment.

Boosdoener voor de negatieve tendens voor de index zijn de uien. Wekelijks verliest de notering 2 euro. De maand begon op 14 euro per 100 kg, zakte naar 12 en bleef ten slotte op 10 euro staan. Onmiskenbaar het gewas dat de index deze maand omlaag trekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden