Effect bietenprijs

Daling akkerbouwinkomen ondanks plus in aardappelen

19 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers moeten het in 2016 doen met een lager inkomen dan het jaar ervoor. Dat ondanks dat de hogere aardappelprijzen, zo blijkt uit de inkomensraming van Wageningen Economic Research/CBS.

De lichte daling van het inkomen wordt veroorzaakt door de gemiddeld lagere opbrengstprijzen van een aantal belangrijke gewassen waaronder suikerbieten.  Het inkomen voor oogstjaar 2016 wordt gemiddeld geraamd op iets minder dan 60.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dat is 10.000 euro lager dan in 2015 toen het inkomen bijna 68.000 euro bedroeg.

20

procent

van de akkerbouwers heeft een inkomen onder nul

Zoals verwacht worden de prijzen voor aardappelen hoger geraamd. De vraag naar consumptieaardappelen is groot, met name voor fritesverwerking.
Een jaar met een gemiddeld inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje van 60.000 euro betekent niet dat elke ondernemer een goed belegde boterham heeft. De spreiding in bedrijfsresultaten is erg groot. Zo realiseert 20 procent van de akkerbouwbedrijven een inkomen onder nul.

De bedrijfsomvang van de bedrijven met een laag inkomen is gemiddeld genomen kleiner dan de bedrijven met een hoog inkomen. De kleinere bedrijven realiseren over het algemeen lagere opbrengsten en iets hogere kosten per hectare. Dit laatste betekent dat de grote bedrijven profiteren van schaalvoordelen.

Een uitsplitsing naar zetmeelbedrijven en (overige) akkerbouwbedrijven laat zien dat het geraamde inkomen van beide groepen daalt.  

Voor 2017 wijzen de onderzoekers op het effect van de afschaffing van de suikerquota. De verwachting is dat diverse EU-landen meer suiker gaan produceren waardoor de suiker- en bietenprijs gaan dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden