Rosanne Hertzberger:

'Omarm de smartpotato'

29 Juni 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

De huidige consument wil alles smart. Smartphone, smart-tv, smarthouse…maar smartfood? Slimme ingrediënten? Voedselchemie? "Welnee", stelt schrijfster Rosanne Hertzberger onlangs op een bijeenkomst georganiseerd door Aviko. "Het technofobe publiek wil ambachtelijk en natuurlijk voedsel. Simpel, vers en zelfgemaakt." 

Rosanne Hertzberger, schrijfster van het boek ‘Ode aan de E-nummers’ over de technologie in ons voedsel, hekelt de mythologisering omtrent voedsel en de vele fabeltjes die worden verkocht. Zo maakte ze als spreker tijdens de poolvergadering van Aviko Potato op 14 juni duidelijk. Haar motto is: “Als er een robot is die goedkoop mijn aardappels kan schillen, dan wil ik het liever niet zelf doen. Geef mij een zakje aardappelpuree of verse wortels. Hoef ik mij niet bezig te houden met hakken, snijden, schillen en bakken. Ik ga geen kip, pompoen en aardappel bereiden en prakken voor mijn zoontje als Olvarit dat ook kan. In die tijd kan je ook de krant lezen. Of nee, je kunt een krant lezen en een studie rechten doen en het vermoedelijk ook tot partner bij een advocatenkantoor schoppen.”

Telers faciliteren de emancipatie
Bovendien heeft de technologie de vrouw keer op keer bevrijd van haar huishouden. “De man ging dat huishouden niet doen, het was Bosch, Whirlpool, Miele, wasmachine en afwasmachine; met een beetje hulp van de Organon.” En Hertzberger bedankt ook de aardappeltelers. Dank jullie wel dat jullie je aardappels naar Aviko hebben gebracht om te schillen en er plakjes van te laten maken, want ik heb ongeveer nul zin om het zelf te doen, maar ben toch blij als ik mijn zoontje aan het eind van een drukke werkdag toch lekker aardappeltjes kan voorschotelen. Jullie voeden ons ermee, maar jullie faciliteren ook de emancipatie. Jullie geven mij meer tijd.”

Telers voeden ons, maar faciliteren ook de emancipatie

Hightech beter dan natuurlijk
De technologische vooruitgang die in de gewassen en veredeling ervan is geboekt levert multiresistente hoogrenderende F1-hybrides op. Nog beter dan natuurlijk, stelt de schrijfster annex microbiologist. “Het is hightech. Die technologie heeft er voor gezorgd dat de nieuwe Hylander ui van Bejo, nauwelijks meer met fungiciden te maken krijgt, omdat er dankzij die technologie eindelijk resistenties zijn ingebracht tegen meeldauw. Nu kun je daar als het ware tegen vaccineren. Al die technologie betekent dat er in een tomatenkas eigenlijk niet meer hoeft te worden gespoten.”

Pootgoed veredelen is met hagel schieten
Ook de aardappelteler gebruikt allerlei slimme chemie en technologie om prachtige grote zetmeelrijke aardappelen te leveren. Echter, aardappelen zijn minder makkelijk te veredelen. Ze hebben enorme hoeveelheden genetisch materiaal, tetraploide, en bij elke kruising krijg je misschien wel de eigenschappen die je graag ziet, maar ook een hele bak genetisch materiaal die eigenschappen geven waar de veredelaar dan weer niet in is geïnteresseerd. Pootgoed veredelen is een beetje alsof je als scherpschutter alleen met een hagelgeweer mag schieten.”

Nu zijn er wel echte goede precieze geweren te koop. Herzberger doelt op cisgenese, waarbij genetisch materiaal uit andere aardappelrassen wordt ingebracht. “Daarnaast is er de CRISPR-Cas technologie die het inbrengen van dat nieuwe materiaal vereenvoudigt en versnelt. Je hebt nu zelfs al doe-het-zelf CRISPR-Cas technologiedozen voor het onderwijs. Maar veredelaars mogen er niet met hun tengels aan zitten! Die methodes zitten voor Europa nog achter een groot slot, weggeborgen door politici en groene organisaties.

Telers zijn chemici, meteorologen, geologen, biologen, ingenieurs tegelijk

Ecomodernisme is de toekomst
Voortgedreven, gekozen, aangemoedigd door een technofoob publiek, die alles smart willen behalve hun voedsel. Die niet weten dat aardappeltelers technologie omarmen. Met precisie-irrigatie, -bemesting en -bespuiting. Niet teveel, niet te weinig, waar het kan biologisch. “Jullie zijn chemici, meteorologen, geologen, biologen, ingenieurs tegelijk. Achter de schermen vind je een heleboel slimme technologie en chemie om te helpen al dat voedsel te produceren. Of dat 100 procent natuurlijk is? Weet ik niet. Het is in ieder geval geavanceerd en efficiënt. Er is telkens minder landbouwgrond nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren.”

Omarm smartfood
De schrijfster vindt het daarom tijd om volmondig open en trots smart-food te omarmen. “De smartpotato, waar wij in Nederland ook vooral zo ontzettend goed in zijn. Zodat die phytophthora-resistente aardappel er snel komt. Die toekomst heet ecomodernisme. Minder kunstmest, minder bestrijdingsmiddelen, minder afval, meer opbrengt per hectare waar we miljoenensteden mee kunnen voeden."

"Een toekomst waarin we juist alle technologie omarmen, om vervuiling en klimaatverandering te minimaliseren. Ons gewas, en onze landbouw, onze voedselproductie, voedselbewerking en -bereiding is een ingenieursprobleem, met chemie en technologie, waar je aan kan sleutelen om het beter te maken. Hoopvol en iets om trots op te zijn!”

Rosanne Hertzberger is schrijver, columnist en microbioloog. Foto: Aviko Potato

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan 1 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874996/omarm-de-smartpotato][/url]
Dat Aviko deze mevrouw, wiens OPINIE op voorhand bekend was, een platform geeft getuigt van een weinig zelfkritische houding (mag dat van de directive dan verwacht worden?).
De veer in de reet zal de (zich ongetwijfeld verkneukelende) volgzame Aviko telers goed hebben gedaan.
Bravo Aviko: op naar de high tech frites. Of daar klandizie voor zal zijn laat zich nog raden. Je kunt altijd nog patat exporteren, vraag genoeg.
Of we op deze wijze ook een landbouw met toekomst voor boer en natuur laten bestaan valt te bezien. Weet deze mevrouw ook niet.
Abonnee
erik 1 Juli 2017
Hoe zou het dan moeten Jan, ze geeft volgens mij alleen maar aan dat er ontwikkelingen plaatsvinden die voor veel vrijheden hebben gezorgd en mogelijk ook naar hogere opbrengsten en een lagere milieu belasting. Wat kan je daar nou op tegen hebben? En begin niet over de prijsvorming, want dat argument wordt in het stuk ook niet gebruikt.
P.S. 23 juli is zij bij de VPRO te zien als eerste zomergasr
petatje 1 Juli 2017
Beste Jan, wat is jouw definitie van een boer? Toch niet zo'n man in lompen die voor een hongerloontje met een schep en een vork in de weer is om de postcodebedrijven te pleasen hoop ik? En wat versta jij onder natuur? Waar is nog natuur, echte ongerepte, niet door mensenhanden gecreeerde natuur, in dit kikkerlandje?
Volgens mij luister je teveel naar de dromen van Pechthold en Klaver die nog wakker moeten worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden