Ook in de derde week van de veldkeuringen van de NAK is weer een behoorlijk areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. In België is de situatie zelfs nog erger. Ook de pootaardappelen hebben last van de droogte, en soms worden de planten op de eerste percelen al doodgemaakt.
Het verlagingspercentage steeg van bijna 6% naar zo’n 9%. Daarmee is zo'n 4.000 hectare in klasse verlaagd. Deze aantallen werden vorig jaar in zijn totaliteit bereikt, terwijl de NAK nu pas onlangs begonnen is met keuren. Vorig jaar lag het verlagingspercentage in week 26 op een kleine 4%.
Ook is er nu al 1,5% afgekeurd, terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode slechts 0,5% was. Volgens de NAK vallen de resultaten vooral in het zuiden en midden van het land tegen. Er is daar respectievelijk 12,7% en 9,7% afgekeurd. Op slechts enkele percelen is nog geen eerste keuring geweest vanwege het late planttijdstip. Ondertussen zijn op de eerste percelen al wel planten doodgemaakt.
Bacterieziek
Veruit de meeste percelen worden verlaagd of afgekeurd vanwege bacterieziek (87%). De raszuiverheid is slechts in 8% van de percelen een probleem. Dat er veel bacteriedruk is, komt door het natte voorjaar, zo meent van Olaf van Campen, teeltadviseur bij Adama. Ook de NAK meldde dit eerder al.
Van Campen schat in dat er nog meer virusziek gaat komen. "In Nederland was al vroeg sprake van een grote luizendruk in de pootaardappelen. Er werden veel luizen gevonden met een hoge vectorendruk. Die luizendruk neemt alleen maar toe, nu ook de eerste gewassen van het land gaan."
België
Het viel Van Campen op dat er veel virus en bacterie in de Belgische aardappelen zit. "Dat komt omdat de kwaliteit van het uitgangsmateriaal tegenvalt. In België wordt veel pootgoed zelf vermeerdert. Daarmee snijden ze zich nu in de vingers. In sommige percelen zat in wel 40% tot 50% van het perceel een virus."
Van Campen merkt dat Nederlanders min of meer de schuld in de schoenen geschoven krijgen (als grootste pootgoedleverancier) van de problemen met het pootgoed in het buitenland. Echter, volgens hem kan datgene wat hij gezien heeft niet door Nederlands pootgoed komen. "Wel is het belangrijk de kwaliteit, om onze positie te waarborgen, hooggehouden wordt."
Droogte
De pootaardappelen hebben ook last van de droogte. In de Wieringermeer, waar veel pootgoed geteeld wordt, hebben de pootaardappelen het zwaar. "Er mag niet beregend worden. Toch lijkt het tal tot nu best wel aardig", zegt Marco van Soesbergen, product manager bij Crop solutions.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.