Nieuws Pootgoed

Agrico: grootste pootgoedafzet ooit

6 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Agrico betaalt gemiddeld voor pootaardappelen van alle maten (in de klasse A tot en met S) €27,26 per 100 kilo*. De prijs voor poters in de pootgoedmaat is €35,08. Biologisch pootgoed raakte uitverkocht.

Dit seizoen was er erg veel bovenmaats pootgoed; maar liefst zo'n 29% viel buiten de adviesmaat, zo meldt Agrico. Voor pootgoed buiten de adviesmaat werd €8,14 betaald. Deze prijzen zijn exclusief btw. Voor bewaren en verpakken werd gemiddeld €2,58 per 100 kilo betaald.

Lastige markt
Voor de monopolyrassen gaat er nog €1,84 per 100 kilo van de prijs af aan licenties. Door de lage prijs voor consumptieaardappelen in Europa was de markt erg lastig. Ondanks de afgenomen export heeft Agrico toch de hoogste afzet ooit gerealiseerd, en zijn alle bestemmingen bediend. Vorig jaar was de gemiddelde prijs (voor alle klassen) €33,43 per 100 kilo.

11,87

euro

per 100 kilo is de prijs voor tafelaardappelen

Voor het biologische pootgoed werd gemiddeld €53,63 per 100 kilo betaald. De opbrengsten waren (27 ton per hectare) erg goed. Al het pootgoed raakte uitverkocht.

Tafelaardappelen
De gemiddelde poolprijs voor tafelaardappelen bedraagt €11,87 per 100 kilo. Het gaat hierbij over de maat 0/+, ongesorteerd en levering in week 9. Het gemiddelde saldo komt op €6.506 per hectare.

De poolprijs voor het grootste ras Milva komt uit op €10,43. Voor andere rassen lag de prijs gemiddeld hoger. Zo komt de poolprijs voor het ras Erika uit op €13,11, terwijl de prijs voor het roodschillige ras Esmee uitkomt op €12,22. Telers van het speciale ras Cerisa kregen €18,98 betaald.

Groeiend marktaandeel
De afzet van Agrico is voornamelijk gericht op de Nederlandse versmarkt. Door de vaste afspraken zijn er geen problemen geweest in de afzet. Volgens Agrico groeit het marktaandeel van de coöperatie, mede door het brede rassenpakket.

In de biologische aardappelsector verliep de teelt gunstig, omdat er minder druk van Phytophthora was dan in het voorgaande seizoen. Dit was in heel Europa het geval, waardoor de prijs enigszins onder druk kwam. Uiteindelijk zijn alle aardappelen als biologische aardappelen afgezet voor een gemiddelde prijs van €32,57 per 100 kilo (ongesorteerd geleverd in week 3).

*Agrico hanteert sinds een paar jaar een gemiddelde prijs voor alle geleverde pootaardappelen over alle maten (28/+), klasse A t/m S. Deze prijs is niet te vergelijken met de pootgoedprijs die andere handelshuizen naar buiten brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Uitbetalingsprijs HZPC 40% hoger dan vorig seizoen

Nieuws Aardappelen

Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden