Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Meerderheidsbelang LWM in Russische fritesfabriek

9 December 2020 - Kimberly Bakker

Lamb Weston/Meijer heeft officieel een meerderheidsbelang gekregen in de eerste grootschalige fritesfabriek van Rusland. Begin november liet de fritesproducent al weten die positie over te willen nemen van Belaya Dacha Group. 

Het meerderheidsbelang in de joint venture tussen de Russische Belaya Dacha Group en Lamb Weston/Meijer (LWM) is in handen gekomen van LWM. De mededingingsautoriteit FAS (Federal Antimonopoly Service) in Rusland heeft de verschuiving goedgekeurd. LWM versterkt hiermee haar positie op de markt voor diepgevroren aardappelproducten van Rusland, gezien deze joint venture eigenaar is van de grootste fritesfabriek in het land, gevestigd in Lipetsk.

De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit tussen de 100.000 en 200.000 ton per jaar. Afgelopen jaar heeft het nog circa €7,4 miljoen geïnvesteerd om de verwerkingssnelheid te verhogen. Inmiddels wordt een onderzoek gedaan naar uitbreiding van de productiecapaciteit. Met McDonald's als grote afnemer heeft het een goede positie. "We zijn in 2016 met de joint venture gestart, omdat we beiden unieke kansen zagen in de groeiende Russische markt", zo laat Peter van Wouwe, CFO van Lamb Weston/Meijer, weten.

Plan lag er al
Het is geen verrassing dat LWM het meerderheidsbelang in de joint venture vergroot. Dat idee lag er vanaf de start van die joint venture al. "Toentertijd is afgesproken dat Belaya Dacha Group in eerste instantie de meerderheidspositie zou innemen, waarbij wij over de jaren heen de mogelijkheid zouden krijgen om onze eigendomspositie uit te breiden." LWM heeft het belang in de Russische fritesfabriek hiermee uitgebreid van 35,5% naar 74,9%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden